Rodica Ferchiu, producător de brânză bio, a preferat să facă afaceri cu statul, iar acum regretă amarnic, pentru că nu-şi poate recupera banii pe marfa vândută.
Afacerea cu lactate ecologice a demarat în urmă cu 5 ani, iar când părea mai profitabilă, totul s-a blocat pentru că Ministerul Finanţelor nu-şi plăteşte datoriile, spune Rodica Ferchiu.
Rodica povesteşte că s-a decis să vândă brânzeturile eco pe care le produce la făbricuţa din Asău, judeţul Bacău, unor instituţii. „M-am gândit să nu lucrez cu firme private, ca să nu risc să am probleme şi să mă trezesc cu marfa neplătită. Aşa că am hotărât să mă orientez către stat pentru că mi-am zis că statul trebuie să-şi onoreze plăţile. Chiar dacă preţurile erau mai mici, am zis că e mai sigur. Mare greşeală! Ministerul Finanţelor este mai rău decât orice client. Pentru că nu ne plăteşte, am ajuns în pregul falimentului”, a arătat pentru capital.ro Rodica Ferchiu.
Statul plăteşte la limita legalităţii
Firma Eco Rozi, care aparţine Rodicăi Ferchiu, are acum de recuperat de la stat un milliard de lei vechi. „Am distribuit lactate bio la Spitalul Judeţean Bacău şi la Direcţia de Protecţie a Copilului din Bacău. Ministerul Finanţelor ne spune că nu are bani să ne plătească şi se foloseşte de tertipuri pentru a întârzia plata. Pe lângă cele 60 zile pe care statul le are la dispoziţie pentru a ne plăti, în contract figurează şi că Finanţele mai au la dispoziţie încă 28 de zile după expirarea primelor 2 luni pentru a efectua plata. Statul ne plăteşte exact în ultima zi şi ne achită numai sumele ale căror termen de plată expiră exact în ziua respectivă. În plus, la momentul plăţii, statul ne opreşte TVA-ul astfel încât nu mai primim decât o sumă infimă”, spune Ferchiu, decisă să protesteze în faţa Guvernului în perioada următoare.
Fermierii i-au confiscate maşina de distribuţie
Pentru că nu a încasat banii de la stat, femeia nu a mai reuşit să plătească distribuitorii de materie primă. „Fermierii din zonă vor să le plătim laptele pe care ni l-au livrat. Pentru că nu avem de unde plăti, ne-au sechestrat maşina de distribuţie şi ne-au blocat fabrica. În plus, nimeni nu vrea să ne mai livreze lapte pentru că deja nu mai au încredere în noi”, povesteşte revoltată Ferchiu.
Marfa rămasă pe stoc este vândută prin târguri
Întrucât a rămas pe stoc cu marfă de 3 miliarde de lei vechi, Ferchiu caută cu disperare soluţii pentru a scăpa de brânzeturi. “Statul ne-a adus la faliment şi nu mai ştiu ce să fac. Ne ducem la toate târgurile organizate prin ţară pentru a desface marfa la tarabă. În plus, am deschis două magazine la Piaţa Vitan şi la Piaţa Floreasca din Capitală pentru a mai vinde ceva cât mai repede pentru că produsele noastre au termen de garanţie scurt”.
Firma prelucrează în jur de 2.500 litri de lapte pe zi şi produce brânză telemea, caş, caşcaval, smântână şi unt.
Practică generalizată
Nici măcar acordul de împrumut cu Fondul Monetar Internţional nu a disciplinat statul. Potrivit înţelegerii cu instituţia financiare internaţională, statul nu trebuia să înregistreze noi datorii faţă de volumul de la începutul anului. A reuşit însă să “producă” datorii suplimentare de 500 de milioane de lei. „Valoarea arieratelor acumulate de stat in primele sase luni ale anului a fost de 490 milioane de lei, iar stocul a ajuns la peste un miliard de lei”, recunoştea secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Gheorghe Gherghina.