Un nou studiu publicat în revista Nature Aging sugerează că „războinicii de weekend” care fac cea mai mare parte a exercițiilor fizice în weekend se pot bucura de aceleași beneficii pentru sănătatea creierului și pentru sănătatea mintală ca și cei care fac exerciții fizice în mod regulat pe parcursul săptămânii.
Echipa de cercetare din China a analizat datele a peste 75 000 de persoane din UK Biobank, un studiu de cohortă de mari dimensiuni care urmărește sănătatea a aproximativ o jumătate de milion de persoane din Regatul Unit. Mai mult de 100 000 dintre aceștia purtau dispozitive portabile de urmărire a activității. Vârsta medie a participanților la acest studiu a fost de 62 de ani.
Rezultatele studiului
Participanții au furnizat date de la dispozitivele purtabile la încheietura mâinii pentru a-și urmări tiparele de activitate fizică pe o perioadă de șapte zile.
Aceștia au fost apoi clasificați în trei grupuri: inactivi (care nu îndeplinesc recomandarea de 150 de minute de activitate fizică moderată până la viguroasă pe săptămână), activi în mod regulat (cei care îndeplinesc liniile directoare cu activitate repartizată pe parcursul săptămânii) și războinici de weekend (care acumulează mai mult de 50% din activitatea lor în una sau două zile).
Cercetătorii au urmărit participanții pentru o perioadă mediană de 8,4 ani. Ei au ajustat în funcție de mai mulți factori cheie de stil de viață și de sănătate care ar putea afecta aceste rezultate, cum ar fi vârsta, sexul, fumatul, consumul de alcool, dieta și istoricul unor afecțiuni precum diabetul, hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată) și cancerul.
„Luptătorii de weekend”, risc mai mic de a dezvolta demență
Rezultatele au arătat că luptătorii de weekend aveau un risc cu 26% mai mic de a dezvolta demență, un risc cu 21% mai mic de accident vascular cerebral și un risc cu 45% mai mic de boală Parkinson. Riscul lor a fost cu 40% și, respectiv, cu 37% mai mic pentru depresie și anxietate în comparație cu grupul inactiv.
Asociațiile de protecție împotriva depresiei și anxietății au fost consecvente în toate grupele de vârstă, atât sub, cât și peste 65 de ani. Cu toate acestea, riscurile reduse pentru demență, accident vascular cerebral și boala Parkinson au fost deosebit de pronunțate la persoanele de peste 65 de ani, reflectând beneficiile semnificative ale activității fizice pentru adulții în vârstă.
Studiul a explorat, de asemenea, diferite modele ale stilului de viață al războinicilor de weekend, constatând că, atâta timp cât oamenii au acumulat majoritatea activităților fizice moderate până la viguroase în una sau două zile ale săptămânii, aceștia au obținut beneficii similare pentru sănătate. Acest lucru se aliniază unui număr din ce în ce mai mare de cercetări care arată că, fie că este vorba de scurte reprize de activități zilnice, cum ar fi urcatul scărilor sau treburile casnice, fie de sesiuni mai lungi de alergare sau de antrenamente la sală, beneficiile pentru sănătate sunt pentru toată lumea, notează MedicalXpress.