„A fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea Programului IMM Factor. În acest caz vorbim despre garanţii de stat în cuantum de 50% din valoarea finanţării de acest tip, costuri de garantare subvenţionate de stat, iar valoarea maximă a facilităţii de finanţare este de 5 milioane de lei pe beneficiar”, a precizat Dancă.
Stimulentul financiar vine în sprijinul IMM-urilor şi al companiilor care, în această perioadă, din cauza dificultăţilor economice, pot suferi din cauza întârzierilor în plata facturilor pe care le-au emis.
„O companie care doreşte să primească banii pentru serviciile sau bunurile furnizate, în baza facturii, cere unui finanţator bancar plata acestei facturi, are acces imediat la lichidităţi, urmând ca banca să primească valoarea respectivei facturi de la client la momentul scadenţei acelei facturi. Pentru a încuraja un astfel de sistem, care există în foarte multe ţări europene (…), statul vine şi stimulează accesul companiilor la un astfel de instrument prin forma aceasta a garanţiilor de stat”, a indicat Ionel Dancă, la finalul şedinţei Guvernului.
Valoarea plafonului de garanţii în cadrul acestei scheme este de un miliard de lei, pentru o perioadă de 12 luni
„În această perioadă, prin acest instrument, companiile vor putea avea acces mai uşor la lichidităţi ca urmare a decontării facturilor prin sistemul de factoring, a completat şeful Cancelariei prim-ministrului.
Dancă a anunțat și ordonanţa de urgenţă pentru alocarea din fonduri externe nerambursabile a 175 de milioane de euro pentru achiziţia de echipamente şi materiale sanitare în vederea începerii noului an şcolar.
100 de milioane de euro se vor folosi pentru achiziţia de tablete şi dispozitive electronice pentru învăţământ online pentru aproximativ 500.000 de elevi, iar 50 de milioane de euro vor fi fonduri pentru acoperirea cheltuielilor legate de achiziţia materialelor de protecţie sanitară şi medicală – măşti şi dezinfectanţi în şcoli.
25 de milioane de euro vor alocate pentru achiziţia de containere sanitare mobile care vor beneficia, în acelaşi timp, de o finanţare de 5.000 de euro/container pentru racordul la infrastructura de apă şi canalizare.
„Practic, vorbim de un număr de 5.000 de containere sanitare care vor permite la începerea anului şcolar să asigure necesităţile din punct de vedere sanitar pentru elevi, respectiv toalete, chiuvete, apă curentă pentru igienizarea şi pentru asigurarea necesităţilor, din punct de vedere sanitar, ale elevilor”, a explicat Dancă.