Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că a aprobat un vaccin împotriva variolei maimuței, acesta putând fi administrat doar adulților. Totuși, vaccinul nu a ajuns și în Africa, acolo unde este prezentă o variantă mai dură a bolii.
A fost aprobat un vaccin împotriva variolei maimuței. Se poate administra doar adulților
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a informat vineri că a recomandat aprobarea Imvanex pentru prevenirea variolei maimuței.
Imvanex, dezvoltat de Bavarian Nordic și utilizat în prezent împotriva variolei, a fost deja autorizat de autoritățile americane de reglementare pentru a fi utilizat împotriva variolei maimuței. Acesta este vândut sub denumirea Jynneos în SUA.
„Pentru a confirma eficacitatea vaccinului împotriva variolei maimuței, compania va colecta date dintr-un studiu observațional care va fi efectuat în timpul epidemiei de variola maimuței în curs de desfășurare în Europa”, a precizat EMA.
Acesta a adăugat că profilul de siguranță al vaccinului a fost „favorabil”, iar beneficiile utilizării acestuia în timpul epidemiei actuale de variolă a maimuței au depășit riscurile, menționând în principal efecte secundare ușoare sau moderate.
În plus față de utilizarea pentru prevenirea variolei maimuței, autoritatea europeană a recomandat, de asemenea, autorizarea Imvanex împotriva bolii cauzate de virusul vaccinia, care duce la simptome similare, dar mai ușoare decât cele ale variolei.
Oamenii de știință au spus ce conține vaccinul
Vaccinul conține o formă slăbită a virusului vaccinia numită „virusul vaccinia modificat Ankara”, care este înrudit cu virusul variolei. Acesta nu provoacă boli la om și nu se poate reproduce în celulele umane, potrivit EMA.
„Din cauza similitudinii dintre virusul din acest vaccin și aceste virusuri, se așteaptă ca anticorpii produși împotriva acestuia să protejeze împotriva variolei maimuțelor, a variolei mici și a vacciniei”, a precizat autoritatea de reglementare.
Este mare nevoie de acest vaccin
Dozele de vaccin sunt extrem de limitate. Cea mai mare parte a rezervei mondiale a fost deja cumpărată de țări și regiuni, inclusiv Marea Britanie, Canada, UE și SUA.
Niciun vaccin nu a fost trimis în Africa, acolo unde există o variantă mai gravă a bolii, în timp ce variola maimuței nu a a provocat niciun deces în țările bogate.
Persoanele care se îmbolnăvesc de variola maimuței prezintă adesea simptome care includ febră, dureri de corp, o erupție cutanată și leziuni; majoritatea se recuperează în câteva săptămâni fără a avea nevoie de îngrijiri medicale.
Autoritățile din numeroase țări, printre care Marea Britanie, Germania și SUA, au oferit vaccinul lucrătorilor din domeniul sănătății și celor care prezintă un risc ridicat de a fi infectați cu această boală.
În SUA, cererea tot mai mare pentru vaccinul împotriva variolei maimuței a dus la blocarea sistemului de programări în New York, unul dintre multele locuri unde stocurile s-au epuizat aproape imediat după ce au ajuns.
Experții au luat în considerare clasificarea bolii drept o urgență de sănătate
Experții în variola maimuței au discutat joi dacă Organizația Mondială a Sănătății ar trebui să clasifice epidemia ca fiind o urgență de sănătate globală – cea mai înaltă alarmă pe care o poate da.
O a doua reuniune a comitetului de urgență al OMS privind virusul a avut loc pentru a examina situația din ce în ce mai gravă, cu aproape 15.400 de cazuri raportate din 71 de țări, potrivit Centrului american pentru controlul și prevenirea bolilor.
De la începutul lunii mai, a fost raportată o creștere a numărului de infecții cu variolă de maimuță în afara țărilor din Africa Centrală și de Vest, unde boala este de mult timp endemică, scrie Live Mint.