A fost aprobată înfiinţarea Unităţii Funcţionale pentru Arşi, în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”

Luni, 22 martie, a fost aprobată înfiinţarea Unităţii Funcţionale pentru Arşi, în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”. Conform informațiilor oferite de către ministrul Sănătății, unitatea respectivă cuprinde spaţii pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri, inclusiv trei rezerve individuale de terapie intensivă.

Au fost aprobate noi spaţii pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri

Aprobarea vine ca urmare a solicitării spitalului de modificare a structurii, în sensul înfiinţării acestei unităţi pentru îngrijirea bolnavilor cu arsuri, conform informațiilor transmise de către Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Cele trei paturi funcţionau pentru tratarea pacienţilor cu arsuri în cadrul secţiei ATI din unitatea medicală menţionată. A fost necesară modificarea structurii unităţii şi alinierea la reglementările normativului în vigoare în vederea aprobării funcţionării acestora pentru tratarea pacienţilor cu arsuri severe.

Toate spaţiile respectă reglementările Ordinului Ministrului Sănătăţii

„Toate spaţiile respectă acum reglementările Ordinului Ministrului Sănătăţii (OMS) nr. 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea bolnavilor cu arsuri. Spaţiile în care au fost investite fonduri de la Primăria Sectorului 4 au fost dotate cu aparatură şi instrumentar de ultimă generaţie achiziţionate de Ministerul Sănătăţii prin acţiunile prioritare AP-ARSURI, în perioada 2019 – 2020”, este scris în comunicat.

Conform datelor Ministerului Sănătăţii, în prezent, la nivel naţional există 24 de paturi de adulţi pentru mari arşi, în spitale din Bucureşti, Timişoara şi Iaşi.

Ministerul Sănătății anunță schimbări radicale

Ministerul Sănătății anunță schimbări radicale. Sunt necesare mai multe paturi la ATI. Secretarul de stat, Ioana Mihăilă, a declarat sâmbătă, la Oradea, că urmează o reorganizare a spitalelor.

„Legat de gestionarea pandemiei, suntem în curs de reorganizare a unităţilor sanitare. Colegii mei lucrează la modificarea Ordinului 555/2020 care reglementează gestionarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID, ordin ce va fi anunţat pe finalul săptămânii viitoare. Ca urmare a acestor reorganizări, vom beneficia de 200 de noi paturi pentru terapie intensivă (în prezent fiind în ţară 1.428 de paturi ATI) şi de asemenea se vor mai adăuga 350 de paturi pentru terapie intermediară”, a precizat, într-o conferinţă de presă, medicul Ioana Mihăilă.

„Până acum existau în majoritatea localităţilor spitale destinate pacienţilor COVID şi spitale non-COVID. Această reorganizare prevede, de fapt, redeschiderea spitalelor şi pentru altă tipologie de pacient. Adică pe fluxuri separate şi circuite complet separate, spitalul va putea să îşi organizeze, dacă are capacitatea tehnică, fluxuri pentru pacienţi COVID şi fluxuri pentru pacienţi non-COVID. Şi atunci, făcând lucrul acesta, vor intra şi vom beneficia de fluxuri de pacienţi COVID şi în spitale care, până în momentul acesta, nu primeau pacienţi COVID.

Asta ne permite să suplimentăm paturile pentru COVID cu încă 200 şi paturile pentru terapie intermediară cu încă 350. Dar aceasta va aduce şi un alt beneficiu: în momentele de acalmie a pandemiei, spitalele COVID vor putea să fie redeschise şi pentru pacienţi non-COVID. Şi atunci inclusiv această problemă legată de accesul redus la asistenţa medicală în ambulatoriu sperăm să fie măcar parţial rezolvată”, a precizat Ioana Mihăilă.