Fraudă în Rusia. Un important oligarh din Rusia a fost arestat de către regimul condus de Vladimir Putin. Ce acuzații i se aduc inculpatului și soției acestuia și ce se va întâmpla cu averea sa?
Putin l-a arestat pe oligarhul rus Iuri Antipov
Fraudă în Rusia. Iuri Antipov, un oligarh rus recunoscut pentru averea sa considerabilă, a fost arestat de regimul lui Putin, iar uzinele sale au fost confiscate.
Iuri Antipov, un magnat rus bogat, și partenera sa de viață au fost reținuți în urma unei investigații privind frauda, conform raportului prezentat luni de către agenția de presă rusă Tass. Informația este bazată pe surse din cadrul poliției ruse, conform raportului publicat de către The Moscow Times.
Această veste a sosit în paralel cu confiscarea uzinelor magnatului din orașul Celeabinsk de către regimul de la Kremlin. Procurorii au argumentat că aceste uzine au fost privatizate ilegal după căderea Uniunii Sovietice din anii 1990.
„Antipov, proprietarul Uzinei Electrometalurgice Celeabinsk, a fost reținut ca urmare a unei investigații de fraudă”, conform unei surse din Rusia citate de către agenția de știri Tass.
În 2021, Iuri Antipov a fost listat de Forbes Russia ca fiind al 170-lea cel mai bogat rus, cu o avere estimată la 700 de milioane de dolari.
Într-o ședință cu ușile închise desfășurată luni, un tribunal de arbitraj din regiunea Sverdlovsk a emis verdictul de confiscare a uzinelor care erau anterior proprietatea oligarhului.
În cursul acestei luni, procurorii ruși au demarat acțiuni legale împotriva lui Antipov, soției sale și a companiei lor, Etalon. Ei au fost acuzată că ar fi transferat active ale proprietăților lor către state considerate „ostile” Rusiei. Printre acestea se numără și Statele Unite ale Americii.
Potrivit declarațiilor procurorilor, transferul activelor a avut loc cu intenția de a dăuna intereselor naționale, de apărare și de securitate ale Rusiei. Uzinele erau implicate în contracte cu contractanți din sectorul apărării.
Conform avocaților lui Antipov, cuplul a negat orice legătură directă între uzinele în cauză și complexul militar-industrial rusesc.
Ei susțin că produsele respective erau furnizate altor uzine metalurgice. Ulterior, ele livrau oțel către contractanții din domeniul apărării.
Mizele sunt foarte mari
Procurorii cer ca trei uzine ale uzinei electrometalurgice din Celeabinsk să fie transferate în proprietatea statului. Aceste uzine, considerate cruciale pentru capacitățile de apărare ale țării, ar fi fost transferate în proprietate privată fără autorizația corespunzătoare, ajungând astfel sub controlul unor persoane din țări neprietenoase.
Această bătălie juridică ar putea crea un precedent pentru revizuirea rezultatelor privatizării din anii 1990, fie că se va cere actualilor proprietari să plătească taxe suplimentare, fie că vor reveni la proprietatea statului.
Pe măsură ce povestea se derulează, toți ochii sunt ațintiți asupra sistemului judiciar rusesc pentru a vedea cum se va desfășura această poveste complexă despre putere, ambiție și securitate națională.