Mai multe țări au dovedit că Daria Aslamova a fost implicată în activități de spionaj pentru serviciile secrete militare rusești, a declarat șeful Ministerului Afacerilor Interne al Kosovo Jelal Svechlia.

Jurnalista rusă Daria Aslamova a fost reținută în Kosovo sub acuzația de spionaj, a declarat sâmbătă ministrul de interne kosovar Xhelal Svechla.

Svecla a declarat pe contul său de pe Facebook (un site de socializare interzis în Rusia, deoarece este deținut de Meta corporație considerată extremistă de autoritățile ruse) că la punctul de control al pazei de frontieră din nordul Kosovo a fost reținută jurnalista rusă care reprezintă cotidianul Komsomolskaia Pravda, Daria Aslamova.

„Mai multe țări au dovedit că ea a fost implicată în spionaj pentru serviciile secrete militare rusești și că s-a dat drept jurnalistă”, a declarat Svecla.

Jurnalistă rusă, acuzată de spionaj

Svecla a publicat câteva fotografii cu jurnalistul alături de ministrul rus de externe Serghei Lavrov și o alta cu președintele sirian Bashar al-Assad, printre alte imagini. Rusia este principalul aliat al Serbiei și, la fel ca Belgradul, este împotriva independenței Kosovo.

Tensiunile dintre vecinii din vestul Balcanilor, Kosovo și Serbia, s-au amplificat recent și au ajuns la un punct culminant săptămâna trecută, după ce Kosovo a declarat că îi va obliga pe sârbii care locuiesc în nordul țării și care folosesc plăcuțe de înmatriculare sârbești să solicite plăcuțe emise de instituțiile din Pristina.

Ministrul a mai spus că încercarea Aslamovei de a intra pe teritoriul Kosovo, în urma recentei escaladări a tensiunilor din regiune, a fost o dovadă a implicării Rusiei, cerută de Serbia pentru a destabiliza situația.

Nu a fost stabilit niciun contact cu jurnalista Aslamova

Ziarul rusesc Komsomolskaia Pravda a relatat duminică că nu a fost stabilit niciun contact cu jurnalista Aslamova.

Potrivit cotidianului, Aslamova a fost însărcinată în Kosovo să lucreze la un reportaj special referitor la informații difuzate recent despre tensiuni sporite între Serbia și Kosovo.

Tensiunile au escaladat dramatic în Kosovo și Metohija la 31 iulie, după ce poliția kosovară a închis un punct de control pe linia administrativă cu Serbia, ca parte a pregătirilor pentru punerea în aplicare a unei interdicții privind documentele sârbești.

Ca răspuns, sârbii care locuiesc în partea de nord a Kosovo au ieșit să protesteze și au blocat principalele drumuri. Ofițeri de poliție și membri ai misiunii internaționale Forța Kosovo (KFOR) condusă de NATO au fost desfășurați pe un pod peste râul Ibar, care leagă părțile de nord și de sud ale Kosovska Mitrovica.

Ca urmare a eforturilor internaționale, Pristina a decis să amâne interdicția până la 1 septembrie, transmite TASS.