Luis Martín Sanchez Iniguez, un corespondent al ziarului La Jornada în statul Nayarit (nord-vestul Mexicului), a fost găsit mort sâmbătă. Jurnalistul fusese dat dispărut de câteva zile, a anunţat ziarul pentru care lucra, relatează AFP.
„Un cadavru găsit în oraşelul Huachines (…), în municipiul Tepic, a fost identificat ca fiind cel al lui Luis Martín Sanchez Iniguez, 59 de ani, corespondent al ziarului La Jornada”, a informat cotidianul pe site-ul său.
Trupul neînsuflețit a fost găsit într-o zonă rurală din apropiere de Tepic, capitala statului Nayarit, sâmbătă dimineaţa. Cadavrul era învelit în pungi de plastic şi avea un mesaj pe piept, probabil din partea criminalilor, scrie presa locală.
La Jornada, citând informaţii de la autorităţile locale, a scris că soţia jurnalistului a semnalat parchetului că nu ştia unde se afla jurnalistul de miercuri seara, când ea se afla într-un alt oraş pentru a-şi vizita părinţii.
Al treilea ziarist ucis de la La Jornada
Luis Martín Sanchez Iniguez, primul jurnalist în activitate ucis în Mexic în 2023, a fost acasă miercuri seara şi a vorbit cu soţia sa la telefon.
Soția a declarat că a găsit acasă hainele pe care le purta soţul ei în ultima zi în care l-a vazut şi în portofel toate efectele sale personale, cu excepţia cardului său de corespondent La Jornada.
Familia a mai raportat că „lipsesc computerul, telefonul mobil, hard diskul şi sandalele”, a adăugat ziarul.
Acesta este al treilea corespondent La Jornada ucis în ultimii ani după asasinările jurnaliştilor Miroslava Breach în Chihuahua, în martie 2017 (nord) şi Javier Valdez în Sinaloa (nord-vest) în mai acelaşi an. Acesta era colaborator AFP.
Mexic, cea mai periculoasă țară
Mexicul este considerat una dintre cele mai periculoase ţări din lume pentru a practica jurnalismul, potrivit RSF. Din anul 2000, peste 150 de jurnalişti au fost ucişi în această ţară, potrivit organizaţiei.
Mexic a reușit performanța de a fi cea mai periculoasă țară care nu se află în conflict militar pentru jurnaliști. În ultimii trei ani, de când președintele Andres Manuel Lopez Obrador și-a preluat mandatul, numărul atacurilor asupra lucrătorilor media a crescut cu 85%.
Șapte jurnaliști au fost uciși în 2021, față de 11 în primele cinci luni ale anului 2022. În ciuda faptului că autoritățile din Mexic promit că asasinii jurnaliștilor vor fi prinși, în 90% dintre crimele de acest fel există impunitate.
Nici măcar protestele, din ce în ce mai frecvente, nu par să determine statul să își schimbe practicile. În mod oficial, guvernul dă vina pentru asasinate pe carteluri, însă criticii susțin că făptuitorii și șefii acestora sunt protejați.