Luni, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat UE aprobarea vaccinului anti-Covid-19, realizat de compania farmaceutică Novavax, oamenilor de peste 18 ani. Conform anunțului oficial emis de EMA, informații cercetătorilor medicali despre noul ser întrunesc criteriile UE pentru eficacitate, siguranță și calitate, conform reuters.com.
EMA a explicat că majoritatea simptomelor secundare observate după testele din laborator au fost moderate și au dispărut după câteva zile de la injectarea noului ser anti-Covid-19.
Noul vaccin anti-covid pe bază de proteine
Noul ser injectabil Nuvaxovid este un vaccin realizat pe bază de proteine, dezvoltat de compania farmaceutică Novavax. Cercetătorii medicali au concluzionat în iunie că noul vaccin este eficient împotriva contaminării în proporție de peste 90%. Novavax a explicat că tratamentul său injectabil nu oferă imunitate și împotriva Omicron.
Nuvaxovid a fost autorizat prima dată în Indonezia, în noiembrie 2021. Acum, compania farmaceutică așteaptă aprobarea în Japonia, unde noul ser va fi fabricat și distribuit de Takeda Pharmaceutical.
Novavax vrea să creeze un vaccin împotriva Omicron
Deși Nuvaxodiv nu oferă imunitate împotriva noii variante de Covid-19, cercetătorii medicali continuă experimentele din laborator. Novavax a informat că ar putea începe producția unui ser împotriva noii tulpini sud-africană Omicron în viitorul apropiat, mai exact în ianuarie 2022.
Compania farmaceutică din Maryland, Novavax, a explicat că vaccinul său anti-covid se administrează precum toate celelalte vaccinuri aprobate până acum în Uniunea Europeană, adică într-un sistem de două doze de ser injectabil.
Un nou vaccin anti-covid
Decizia finală privind aprobarea administrării vaccinului Nuvaxovid va fi luată de Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen. Trebuie menționat faptul că Executivul UE a urmat recomandările EMA, până în prezent.
Dacă Executivul UE va aproba noul vaccin anti-covid dezvoltat de Novavax, acesta va fi al cincilea ser injectabil împotriva coronavirusului aprobat de UE. Primele tratamente injectabile fiind Pfzier/BioNTech, AstraZeneca, Moderna și Johnson and Johnson.