Acest „sistem” alimentat cu ultrasunete poate fi injectat în corp pentru a monitoriza starea de sănătate. Dar dispozitivul nu a fost încă aprobat pentru uz uman.
Sistem revoluţionar
Implanturile medicale oferă beneficii imense în ceea ce privește monitorizarea pacientului. Cercetătorii dezvoltă o serie de astfel de dispozitive pentru a monitoriza diverși parametri biologici, de la semne vitale, la niveluri de glucoză. Dar și în domeniul implanturilor medicale, „mai mic” nu este doar mai elegant, ci ajută la ușurarea implantării și la minimalizarea efectelor secundare.
Ken Shepherd, profesor de inginerie electrică, spune că sistemul creat de cei de la Universitatea Columbia „este cel mai mic sistem autonom cu un singur cip, care acceptă atât puterea, cât și comunicarea bidirecțională, având aproximativ 300 x 300 microni.
”Ceea ce am făcut este un exemplu de dispozitiv în care cipul este întregul sistem. Nimic altceva în afară de el. Nu există un senzor extern, nu există antenă externă, nu există baterie externă, nu există nimic. Dar, pentru ca un cip să funcționeze ca un sistem autonom, trebuie să îndeplinească câteva criterii”, spune profesorul.
Echipa de cercetare lucrează pentru a extinde capacitățile cipului, dar în prezent acesta poate să monitorizeze doar temperatura corpului.
„Vrem să urmărim astfel de dispozitive pentru a spori ultrasonografia și a merge dincolo de ceea ce este disponibil prin caracteristicile endogene ale țesuturilor”, spune Ken Shepard.
Dispozitive pentru corpul uman
„Aceste dispozitive pot fi proiectate pentru a simți anumite lucruri și pentru a comunica înapoi aceste informații imaginii cu ultrasunete, care oferă, de asemenea, informații biogeografice despre locul în care au fost detectate aceste informații,” explică expertul.
Fiecare cip, sau „bob”, așa cum le numesc cercetătorii, are trei caracteristici principale. Transmiterea și puterea datelor sunt ambele fără fir, interfața care conectează omul la tehnologie este integrată pe cipul în sine, iar dispozitivul are un factor de formă care îl face receptiv la corpul uman.
Pentru a alimenta cipul, oamenii de știință au folosit o mașină cu ultrasunete comercială pentru a aplica unde cu ultrasunete.
Până în prezent, echipa Universității Columbia a demonstrat cu succes utilizarea cipurilor pentru a monitoriza temperatura corpului la șoarecii de laborator.
Dar Shepard și echipa sa cred că cipurile se vor dovedi în cele din urmă utile în monitorizarea altor date decât temperatura, de la afecțiuni respiratorii până la tensiunea arterială.