Un nou cutremur a avut loc vineri în zona Olteniei. Epicentrul seismului a fost localizat în zona Olteniei, mai precis, în județul Gorj.
A fost cutremur în România
Vineri, în Oltenia, Gorj, a avut loc un cutremur slab, având o magnitudine de 2,4 pe scara Richter, informează infp.ro. Seismul s-a produs la o adâncime de 13,6 kilometri și a avut următoarele coordonate geografice: la 42 km nord de Drobeta-Turnu Severin, la 54 km vest de Târgu Jiu, la 63 km sud-est de Reșita, la 85 km sud de Hunedoara și la 99 km sud de Deva.
Dacă ar fi un cutremur ca în 1977 ar fi haos
În cazul unui cutremur similar cu cel din Taiwan, consecințele ar fi devastatoare pentru România. Aceasta este opinia specialiștilor care cercetează efectele mișcărilor seismice asupra clădirilor, în special asupra celor fragile. În București, numai în cazul unui cutremur puternic, cel puțin 2.000 de clădiri s-ar putea prăbuși. Acest număr este de aproximativ 60 de ori mai mare decât în 1977, anul ultimului mare cutremur care a zguduit țara și a provocat pierderi semnificative.
Datele oficiale indică faptul că 377 de clădiri din București prezintă un risc ridicat de prăbușire în cazul unui seism major. Cu toate acestea, în realitate, lista clădirilor vulnerabile este mult mai extinsă, depășind 2.300, ceea ce înseamnă că zeci de mii de apartamente ar fi în pericol.
După două cutremure majore, clădirile sunt deja afectate
Această situație este cauzată de faptul că majoritatea imobilelor au supraviețuit deja la două cutremure mari – în 1940 și în 1977. În perspectiva unui viitor cutremur, specialiștii sunt de părere că norocul ar putea să nu mai fie de partea acestor clădiri, punând astfel în pericol siguranța locuitorilor.
„Dacă s-ar repeta un cutremur precum cel din 1977 acum am avea cam de 10 ori mai multe clădiri vulnerabilizate. În 77 vorbeam de câteva sute de clădiri care trecuseră prin cutremurul din 1940 și fuseseră lăsate nereparate. Acum vorbim de câteva mii de clădiri care au trecut și prin 40 și prin 77 și lăsate nereparate” a declarat Matei Sumbascu, inginer constructor, scrie stirileprotv.ro.
Pe lânga asta, intervenția salvatorilor ar fi una foarte dificilă. Din cauza modului în care s-a dezvoltat Capitala. Chiar dacă Administrația pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic ar reuși să reconsolideze 30 pe an, tot ar fi nevoie de peste 70 de ani. Birocrația este în continuare greoaie, chiar dacă legislația a fost simplificată. Doar contractarea unui constructor, de exemplu, durează între patru și șase luni.