A fost cutremur mare! Unde s-a cutremurat pământul

cutremur

SURSA FOTO: Dreamstime

Avem parte de un început de an plin de cutremure. După Japonia, unde este un adevărat dezastru, acum și Indonezia a fost lovită de un seism puternic.

A fost cutremur în Indonezia

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 a avut loc în largul provinciei Banten din vestul Indoneziei, informează sursele.

Agenția de meteorologie, climatologie și geofizică a țării a anunțat inițial o magnitudine de 5,9, dar intensitatea seismului subacvatic a fost revizuită ulterior în scădere.

Evenimentul s-a produs la ora locală 07:53 (00:53 GMT), cu epicentrul sub fundul mării, la o distanță de 77 de kilometri sud-vest de Regența Sukabumi și la o adâncime de 63 de kilometri. Deși cutremurul nu a generat alertă de tsunami, activitatea seismică intensă reprezintă o preocupare în regiune la începutul anului 2024.

Cercul de foc al Pacificului este zona seismică cea mai activă

Arhipelagul indonezian este frecvent lovit de cutremure fiind situat într-o zonă vulnerabilă, cu o activitate seismică intensă, numită „Cercul de foc al Pacificului„.

Așa-numitul „Cerc de Foc al Pacificului este o regiune caracterizată de activitate seismică și vulcanică intensă situată în jurul marginilor Pacificului. Această zonă cuprinde numeroase plăci tectonice care interacționează între ele, ducând la cutremure frecvente și erupții vulcanice.

Activitatea seismică din Cercul de Foc este cauzată de mișcările plăcilor tectonice. Plăcile se ciocnesc, se îndepărtează sau se suprapun, generând stres în crusta terestră. Atunci când acest stres se eliberează brusc, se produce un cutremur. Cercul de Foc este recunoscut ca una dintre cele mai active zone seismice de pe glob.

Evenimentele seismice sunt frecvente în Indonezia, un arhipelag situat pe „Cercul de Foc” al Pacificului. Această zonă este caracterizată de o intensă activitate seismică și vulcanică și se întinde de la Japonia până în bazinul Pacificului. Traversează Asia de Sud-Est. Cercul de foc al Pacificului este cea mai întinsă și activă zonă vulcanică de pe Terra. Concentrează 62% din vulcanii activi existenți în prezent (peste 350 din cei 600 vulcani activi).

Fosele care mărginesc Pacificul sunt activate din punct de vedere seismic. Acest fapt determină producerea a numeroase cutremure. Ele, asociate vulcanismului activ, justifică denumirea de centura de foc sau cercul de foc dată de specialiști acestei zone.

Din cele 100 de cutremure de mare magnitudine care au avut loc la jumătatea secolului al XX-lea, 75 s-au produs în această zonă. Inelul este întrerupt numai de-a lungul coastei vestice a SUA și Canadei. Acolo nu apare nici o fosă și unde se produc rareori cutremure, potrivit Wikipedia.