Volodimir Zelenski a demis din funcție 15 oficiali de rang înalt

Marți, 23 ianuarie 2023, o serie de oficiali ucraineni de rang înalt au fost demişi din funcțiile lor în cea mai mare remaniere politică din Ucraina din timpul războiului, care arată, potrivit Guvernului de la Kiev, că Volodimir Zelenski este receptiv la reacţiile cetățenilor ucraineni în ceea ce privește acuzațiile de corupție care le-au fost aduse acelor oficiali de rang înalt.

„În timpul războiului, fiecare ar trebui să-și înțeleagă responsabilitatea. Președintele vede și aude societatea. Și el răspunde direct unei cereri cheie a publicului – dreptatea pentru toți…”, a scris, marți, Mihailo Podoliak, consilier principal al lui Volodimir Zelenski, pe contul lui de Twitter.

Potrivit agenției de presă Reuters, 15 oficiali ucraineni de rang înalt şi-au părăsit posturile începând cu data de 21 ianuarie 2023, şase dintre ei fiind acuzaţi de corupţie de către jurnaliştii ucraineni şi de către autorităţile anticorupţie din Ucraina. Lupta de lungă durată împotriva corupţiei din Ucraina a căpătat o importanţă vitală de când a început războiul, în condiţiile în care conflictul militar declanșat de Rusia a făcut Ucraina să fie dependent de sprijinul aliaților săi occidentali şi să urmărească aderarea rapidă la Uniunea Europeană (UE).

Unele demisii au fost planificate de ceva timp

Eliberarea din funcţie a 15 oficiali ucraineni de rang înalt a avut loc la câteva zile după arestarea adjunctului unui ministru, suspectat de corupţie, şi după acuzaţii aduse Ministerului Apărării din Ucraina referitoare la achiziţii de hrană pentru soldaţii ucraineni la preţuri supraevaluate, acuzaţii care au stârnit un val de proteste în țara vecină.

Printre oficialii ucraineni care au fost demiși din funcția lor se numără cinci guvernatori regionali, inclusiv guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, patru miniştri adjuncţi şi un înalt oficial al Biroului Prezidenţial, Kirilo Timoşenko, considerat a fi un apropiat al lui Volodimir Zelenski. Preşedintele Ucrainei a anunțat însă, luni, că vor exista „decizii de personal – unele astăzi, altele mâine”.

În urmă cu câteva zile, Oleksii Arestovici, un alt consilier al lui Volodimir Zelenski, şi-a dat demisia după ce a anunțat în spațiul public că racheta care a căzut peste un bloc din Dnipro ar fi fost doborâtă de apărarea antiaeriană a Ucrainei.

Potrivit analistului politic Volodimir Fesenko, unele demisii au fost planificate de ceva timp, dar au fost precipitate de valul brusc de titluri negative din presa locală.

„Aceasta este simultan o intensificare a luptei împotriva corupţiei şi o reacţie a preşedintelui la articolele critice din mass-media”, a spus el, relatează sursa citată anterior.

Potrivit spuselor sale, anumite anunțuri sunt legate de acuzaţiile de corupţie. Schimbarea a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât a venit pe fondul unei aparente „îngheţări” a politicii interne, care s-a menţinut pe tot parcursul războiului declanșat de Rusia. Rivalităţile politice din Ucraina au fost lăsate deoparte pentru a se concentra pe lupta împotriva armatei inamice.