Turcia a luat o decizie importantă în prima zi a summitului din capitala Spaniei în ceea ce privește aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Anunțul a fost făcut chiar de către președintele finlandez, Sauli Niinisto și confirmat de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
Președintele finlandez Sauli Niinisto a declarat marți că Turcia a fost de acord să sprijine aderarea comună a Finlandei și Suediei la NATO, în prima zi a summitului alianței care are loc în capitala spaniolă Madrid.
Sauli Niinisto a declarat că acest progres a avut loc după ce cele trei țări au semnat un memorandum comun „pentru a-și extinde sprijinul deplin împotriva amenințărilor la adresa securității fiecăreia dintre ele”, transmite Reuters.
Anunțul a fost făcut oficial și de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care a precizat că miercuri liderii alianței vor lua decizia de a invita cele două state.
Suedia și Finlanda erau optimiste
Obiecțiile neașteptate ale Turciei față de cererea de aderare a celor două țări nordice, care, dacă va avea succes, ar reprezenta cea mai mare schimbare în materie de securitate europeană din ultimele decenii, amenință să umbrească un summit care se străduiește să fie unitar, în contextul războiului din Ucraina.
„Opinia generală este că discuțiile au decurs ceva mai bine, ceea ce ar trebui să însemne că înțelegerea a crescut oarecum de ambele părți”, a declara marți dimineață, la Helsinki, președintele finlandez reporterilor.
De asemenea, ministrul suedez de Externe Ann Linde a mers și mai departe, declarând pentru cotidianul Svenska Dagbladet (SvD): „Suntem pregătiți pentru eventualitatea în care ceva pozitiv s-ar putea întâmpla astăzi, dar ar putea dura mai mult timp”.
NATO dorește o aderare rapidă a celor două țări
Turcia a blocat inițial solicitările Suediei și Finlandei de a adera la alianța militară occidentală, acuzându-le că susțin grupuri pe care Ankara le consideră teroriste. Principalele solicitări ale Ankarei sunt ca țările nordice să înceteze să mai susțină grupările militante kurde prezente pe teritoriul lor și să ridice interdicțiile privind anumite vânzări de arme către Turcia.
Aliații NATO încercă să pecetluiască aderarea într-un timp record, ca o modalitate de a-și consolida răspunsul la Rusia, în special în Marea Baltică, unde aderarea Finlandei și a Suediei ar conferi alianței superioritate militară.
În regiunea nordică mai largă, Norvegia, Danemarca și cele trei state baltice sunt deja membre NATO. Invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina, pe care Moscova o numește o „operațiune specială”, a contribuit la răsturnarea deceniilor de opoziție suedeză față de aderarea la NATO.