Patriarhul Kirill l-a demis imediat! Omul său de încredere și-a pierdut funcția
Patriarhul Kirill al Moscovei a procedat la decizia de a-l demite pe Hilarion din funcțiile sale de președinte al Departamentului de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei și Mitropolit de Volokolamsk.
Într-un anunț de după ședința ordinară a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, se precizează că Sinodul a decis să-l și pe demită pe mitropolitul Markos al Budapestei și Ungariei din administrația Eparhiei, mulțumindu-i pentru munca depusă.
Totodată, „Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk va fi administratorul Mitropoliei de Budapesta-Ungaria, cu scutirea sa de atribuțiile de președinte al Departamentului de Relații Externe Bisericești și membru permanent al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse”.
De asemenea, s-a hotărât ca președinte al DECR și membru permanent al Sfântului Sinod să fie mitropolitul Antonie de Korsun, cu păstrarea temporară a conducerii Exarhatului Europei Occidentale și a funcției de șef al biroului Patriarhiei Moscovei pentru instituțiile străine, cu scutirea de conducerea Eparhiei de Korsun.
Mitropolitul Hilarion a încercat să se distanțeze de atitudinea agresivă a Patriarhului Moscovei
Într-un articol apărut la finalul lunii mai, The Ortodox Times nota faptul că poziția adoptată de Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, cu privire la războiul din Ucraina și la relațiile cu celelalte Biserici, nu a trecut neobservată.
Prima a fost întâlnirea sa cu Arhiepiscopul Chrysostomos al Ciprului în Cipru, în cadrul Adunării Ortodoxe a Consiliului Mondial al Bisericilor, în ciuda faptului că Biserica Rusiei a întrerupt comuniunea euharistică cu Arhiepiscopul Ciprului, după ce acesta din urmă a recunoscut Biserica Autocefală a Ucrainei.
Aceasta a fost urmată de pre-conferința Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) și de textul de concluzie emis la final, care a vorbit despre o condamnare unanimă a războiului care face ravagii în Ucraina.
Mitropolitul de Volokolamsk a fost prezent la întâlnire, în calitate de șef al misiunii Bisericii Ruse, așa cum a fost prezent și la discuțiile care au dus la textul final al concluziilor, care a fost adoptat în unanimitate.
În declarațiile sale recente privind relațiile cu „Bisericile Ortodoxe din Constantinopol, Alexandria, Cipru și Grecia”, el a subliniat, de asemenea, că „nu cred că ar trebui să le considerăm dușmani”.
Hilarion a vorbit, de asemenea, despre „dificultăți temporare” în Biserica Ortodoxă, care vor fi depășite „definitiv”, și că „se va găsi o soluție pan-ortodoxă sau interortodoxă, care va permite vindecarea rănilor provocate în trupul Ortodoxiei mondiale și va restabili comuniunea deplină între Biserici”.
Această „răsturnare de situație” are loc, în principal, în perioada care urmează Pre-Assamblării CMI.
Mitropolitul Hilarion a dat dovadă de moderație
Sursele orthodoxtimes.com relatează că Mitropolitul Hilarion a adoptat o poziție foarte blândă la Paralimni, dând dovadă de o moderație fără precedent în discuțiile cu delegațiile tuturor Bisericilor.
Mai mult, luni, 6 mai, Arhiepiscopul Chrysostomos al Ciprului s-a referit la izolarea Patriarhului Kirill al Moscovei de mitropoliții săi și a făcut referire la întâlnirea acestuia cu Mitropolitul Hilarion. „Așa că i-am spus lui Hilarion să îi transmită Patriarhului Kirill că trebuie să renunțe la greșeli și să înceapă să ne comemoreze. Noi îl comemorăm, eu îi trimit scrisori și el îmi răspunde”.
Potrivit arhiepiscopului Ciprului, mitropolitul Hilarion a promis că o va transfera, dar se îndoiește. „Kirill îi are pe teren. Este foarte egoist, iar mitropoliților le este frică să meargă la el. M-am certat cu el de multe ori pentru că a fost o greșeală”.