Populația Tsimané din Bolivia nu este atât de mult afectată de atrofia creierului precum occidentalii, deși micul trib nu are acces la medicina modernă. Este concluzia care i-a surprins pe oamenii de știință.
Se pare că secretul unei sănătăți perfecte se află în inima Amazonului bolivian, unde trăiesc aproximativ 16.000 de suflete. Aici au descoperit autorii studiului că oamenii din tribul Tsimané au inima și creierul extrem de sănătoase, scrie Allthatsinteresting.
Secretul sănătăţii perfecte
Un studiu din 2017 arăta că cei din tribul Tsimané au printre cele mai sănătoase inimi din lume. Acest nou studiu a confirmat că populația Tsimané nu are doar inimi mai sănătoase, ci și un creier mai sănătos.
Noul studiu a examinat 746 de adulți Tsimané, cu vârste cuprinse între 40 și 94 de ani. Oamenii au călătorit timp de două zile, din satele lor izolate, pentru a ajunge în Trinidad. Aici au fost supuși unor tomografii computerizate (TC) astfel încât cercetătorii să le poată observa creierul.
Scanările cerebrale ale celor din tribul Tsimané au fost mai apoi comparate cu scanările ale creierelor adulților din Germania, SUA și Olanda.
Descoperirile confirmă astfel studiul din 2017. Care observase că oamenii din tribul Tsimané au creiere substanțial mai sănătoase decât occidentalii.
Cercetătorii au analizat volumul creierului occindentalilor și apoi al Tsimane, observând că diferența de volum a creierului între vârsta mijlocie și vârstă înaintată este cu 70% mai mică în creierele Tsimane decât în cele occidentale.
Studiul care dezvăluie totul
Studiul nu a luat în considerare factori precum expunerea la mediu sau genele, care pot afecta îmbătrânirea creierului și demența.
Deși un anumit nivel de atrofie a creierului este normal, un declin rapid poate duce la afectarea cognitivă, declin funcțional și demență.
„Tsimané oferă un experiment natural uimitor asupra efectelor potențial dăunătoare ale stilurilor de viață moderne asupra sănătății noastre”, a spus autorul studiului Andrei Irimia, profesor asistent de gerontologie, neuroștiințe și inginerie biomedicală la USC Leonard Davis School of Gerontology.
Aceste constatări sugerează că atrofia creierului poate fi încetinită substanțial de aceiași factori ale stilului de viață asociați cu un risc foarte scăzut al bolilor de inimă.
Rezultate studiului nu sunt însă deloc surprinzătoare. Oamenii Tsimané sunt foarte activi fizic și trăiesc din agricultură, vânătoare și pescuit. Au o hrană bogată în fibre, cu legume, pește și carne slabă. Nu este cazul occidentalilor, care, în general, sunt sedentari și consumă mai multe grăsimi saturate.
Cercetătorii nu erau însă convinși că stilul de viață sănătos al populației Tsimané s-ar traduce neapărat într-un creier mai sănătos. Deși oamenii de aici mănâncă bine și fac mișcare, le lipsesc îngrijirile medicale și medicamentele. Prin urmare, pot fi mai vulnerabili la boli infecțioase și la niveluri ridicate de inflamație.
Deoarece inflamația este asociată cu atrofia creierului, cercetătorii au bănuit că cei din tribul Tsimané ar putea avea creiere atrofiate. S-au înșelat. Acest lucru este crucial, sugerând că sănătatea cardiovasculară poate depăși efectele secundare ale inflamației. Dar și tipul de inflamație este important.
În Chicago, cercetătorii lucrează deja la un studiu clinic pentru a vedea dacă factori precum dieta și exercițiile fizice pot încetini declinul mental la adulți. Sunt încurajați de ceea ce au văzut la tribul Tsimané.