Pânza de păianjen îşi dispută în aceste zile titlul de “cel mai rezistent material biologic” cu un melc marin turtit (Patella vulgata) după ce o echipă de cercetători britanici a descoperit că structura dinţilor acestei moluşte este de esenţă mult mai tare. Studiul a fost publicat astăzi în jurnalul ştiinţific “Interface” al Royal Society.
Acest model din natură ar putea fi reprodus şi folosit pentru industria auto, navală sau aeriană.
“Până acum am crezut că pânza produsă de păianjeni este cel mai rezistent material biologic cu aplicaţii largi, de la construirea de piese electronice până la veste antiglonţ”, spune profesorul Asa Barber de la Universitatea din Portsmouth, conducătorul studiului. “Dar am descoperit că dinţii melcului turtit prezintă o rezistenţă posibil superioară”.
Cristal de goethit
Echipa prof. Barber a studiat comportamentul acestui material la microscopul cu rezoluţie atomică, un instrument care poate vizualiza structuri până la nivel cuantic. Astfel au observat că dinţii melcului conţin un mineral dur cunoscut sub numele de goethit care se formează în organismul viu în timpul creşterii.
“Melcii turtiţi din specia Patella vulgata au nevoie de dinţi puternici pentru a se deplasa pe suprafaţa rocilor şi pentru a smulge alegele cu care se hrănesc în timpul refluxului. Fibrele de goetit pe care le conţin au o dimensiune optimă pentru a crea o structură compozită de înaltă rezistenţă.” precizează prof. Barber.
Structurile fibroase întâlnite în dinţii melcului turtit ar putea fi copiate de ingineri pentru a le folosi la construcţia maşinilor de Formula 1, a carenelor pentru vase sau a fuselajului avioanelor.RADOR