A fost eliminată! Vladimir Putin e în stare de soc. Nu se aștepta la una ca asta

Sursă: Dreamstime

Vladimir Putin e în stare de soc. Nu se aștepta la o asemenea veste. Lovitura este majoră mai ales că ea vine chiar din Ucraina, unde Serviciului de Securitate a făcut prăpăd.

Vladimir Putin este în stare de șoc. Serviciului de Securitate al Ucrainei a eliminat o rețea de spionaj a rușilor. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susține că a „neutralizat o rețea extinsă de informații FSB” despre care se presupune că spiona trupele ucrainene și transmitea informații rușilor.

Rețeaua a fost neutralizată în urma unei operațiuni speciale, a comentat Sky News.

SBU mai anunță că a arestat 19 persoane despre care susține că sunt agenți ruși. Arestările au avut loc în Kiev, Harkov, Odesa și Zaporojia, precum și în regiunile Dnipropetrovsk și Vinnytsia.

Ce informații adunase rețeaua de agenți ruși

Grupul a fost condus de un agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din regiunea Kherson, mai spun ucrainenii. Printre informațiile adunate de rețea se aflau hărți electronice cu pozițiile infrastructurii critice și ale unităților militare ucrainene, a precizat SBU.

Un spion rus a fost demascat. Serviciile secrete olandeze au dat detalii despre cel care a încercat să se infiltreze în Curtea Penală Internațională. El a folosit o identitate falsă, dar a fost prins chiar înainte ca lucrurile să se complice. Un spion rus a fost prins în timp ce încerca să se infiltreze în Curtea Penală Internațională. Serviciile de informații olandeze au dezvăluit că este vorba despre un bărbat care lucra pentru Serviciul de informații militare rus, GRU.

Acesta ar fi folosit o identitate falsă de acoperire braziliană pentru a călători din Brazilia în Olanda. Spionul din Rusia ar fi trebuit să înceapă un stagiu la Curtea Penală Internațională.

Spion rus, infiltrat la Curtea Penală Internațională

Potrivit BBC, care citează oficiali olandezi, acest pas ar fi însemnat că spionul rus ar fi avut acces la clădirea și sistemele Curții Penale Internaționale. El a fost, însă, reținut la sosirea în Olanda și trimis înapoi în Brazilia cu următorul zbor disponibil.

Riscul pe care îl reprezenta infiltrarea spionului rus la CPI.

„Dacă ofițerul de informații ar fi reușit să înceapă să lucreze la CPI, ar fi putut să adune informații acolo și să caute (sau să recruteze) surse și să aranjeze accesul la sistemele digitale ale CPI. În acest fel, el ar fi fost în măsură să aducă o contribuție semnificativă la informațiile pe care GRU le caută. De asemenea, el ar fi putut influența procedurile penale ale CPI”, au explicat reprezentanții Serviciului de securitate olandez AIVD.

Conform sursei citate, spionul pretindea că este cetățeanul brazilian Viktor Muller Ferreira, născut la 4 aprilie 1989. De fapt numele său real este Serghei Vladimirovici Cherkasov, născut la 11 septembrie 1985. AIVD spune că Cherkasov a folosit o identitate de acoperire bine construită prin care și-a ascuns toate legăturile cu Rusia în general și cu GRU în special.