A fost finalizat un set de propuneri de reformă pentru înnoirea NATO

NATO

Anul trecut, președintele Franței, Emmanuel Macron, declara că NATO este în moarte cerebrală. Acum, un grup de experți au finalizat un set de propuneri de reformă pentru înnoirea alianței.

Raportul lor, predat miercuri celor 30 de state membre, evocă, între altele, o coordonare mai strânsă între aliaţi prin reuniuni mai frecvente ale miniştrilor de externe sau altfel de reuniuni, cum ar fi de exemplu la nivel de miniştri de interne şi consacrate terorismului.

Ce recomandă grupul de experți

Grupul de experţi recomandă de asemenea accelerarea modului de reacţie în plan politic la apariţia de ameninţări de securitate sau crize internaţionale. În prezent, durează câteva zile ca statele aliate, despre care se presupune că ar trebui să se apere reciproc în cazul unor atacuri, să poată prezenta fie şi numai o declaraţie comună.

Raportul, care conţine circa 140 de recomandări concrete, urmează să fie discutate la reuniunea de săptămâna viitoare a miniştrilor de externe din alianţă.

NATO trebuie să vină cu un plan de acțiune

Ulterior, secretarul general al NATO trebuie să propună un plan de acţiune, împreună cu statele membre, întregul proces urmând să fie finalizat înainte de următorul summit al alianţei, prevăzut să aibă loc în a doua jumătate a lui 2021.

Grupul de experţi a fost creat la sugestia Germaniei, pe fondul dezbaterii încinse generate de remarcile lui Macron, apărute într-un interviu în revista Economist şi care s-au referit la lipsa de coordonare dintre aliaţi în Siria.

Președintele ales al SUA dorește și el consolidarea relațiilor

Preşedintele-ales Joe Biden a discutat telefonic cu preşedinții Consiliului European și al Comisiei Europene, Charles Michel și Ursula von der Leyen, precum şi cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pledând pentru consolidarea relaţiilor transatlantice.

„Să construim o alianţă puternică UE-SUA. Am vorbit cu preşedintele-ales, Joe Biden, şi l-am invitat la o reuniune specială la Bruxelles, anul viitor, cu liderii celor 27 de ţări UE. Acum este momentul să ne unim forţele pentru contracararea Covid-19, gestionarea problemelor climatice, pentru teme de securitate şi multilateralism”, a afirmat Charles Michel.