Proceduri simplificate pentru persoanele cu dizabilități
Guvernul a simplificat procedura de acordare a drepturilor de transport gratuit pentru persoanele cu dizabilități, conform anunțului făcut de purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. În urma propunerii Ministerului Muncii, noul sistem include introducerea cardului electronic de carburant pentru facilitarea accesului la acest drept.
„Aș dori să aduc în vederea dumneavoastră și câteva măsuri luate de Guvern în domeniul social. La propunerea Ministerului Muncii procedura de acordare a drepturilor de transport gratuit pentru persoane cu dizabilități a fost simplificată și a fost introdus cardul electronic de carburant”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului, la finalul ședinței de joi.
Mihai Constantin a detaliat măsurile adoptate în domeniul social, evidențiind că cheltuielile anuale alocate pentru alimentarea cu carburant sau încărcarea mijloacelor de transport electrice sunt de 1.500 de lei pentru persoanele cu handicap grav și 750 de lei pentru cele cu handicap accentuat.
Ministerul Muncii a precizat că acordarea dreptului la transport interurban prin card electronic de carburant se adaugă celorlalte metode alternative, respectiv bonurilor de carburant pe suport hârtie și decontării bonurilor fiscale de combustibil pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice, cu condiția ca autoturismul să fie în proprietatea acestora sau a familiei, ori a asistentului personal, asistentului personal profesionist ori însoțitorului.
Metoda alternativă pentru cei care nu dețin autoturisme sunt biletele de transport interurban cu trenul sau autocarul.
„Opțiunea pentru una dintre variante se face prin cerere scrisă, depusă electronic sau la registratura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), de către persoana cu dizabilitate ori de către oricare din următoarele persoane: reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoțitorul, părintele, tutorele, asistentul maternal sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat, în baza unei măsuri de protecție socială”, a mai transmis ministerul într-o postare pe Facebook.
Alocațiile pentru copii au crescut cu 13,8% din ianuarie
Pe de altă parte, Ministerul Muncii a oficializat recent creșterea alocațiilor pentru copii cu 13,8% începând cu luna ianuarie. Astfel, copiii cu vârsta peste 2 ani și tinerii aflați la cursuri liceale sau școli profesionale vor beneficia de o alocație lunară de 292 de lei.
În ceea ce îi privește pe copiii cu dizabilități cu vârste sub 18 ani, aceștia vor primi 719 lei lunar.
Prima tranșă de alocații majorate va fi acordată începând cu luna februarie, conform datelor oferite de instituție.
Astfel, copiii cu vârsta de până la 2 ani și minorii cu handicap beneficiază de o alocație lunară de 718 lei, în creștere cu 87 de lei comparativ cu anul precedent.
Pentru cei cu vârsta între 2 și 18 ani, alocațiile au crescut cu 35 de lei, ajungând la suma de 291 de lei lunar, față de 256 de lei.
Tinerii care au împlinit 18 ani, dar urmează cursurile învățământului liceal sau profesional la instituții de stat, vor primi, de asemenea, un ajutor financiar de 291 de lei lunar.