În Galați, a fost mobilizată Armata. Militarii luptă cu inundațiile

În ultimele trei zile, în județul Galați, a fost mobilizată armata, care au intervenit pentru a ajuta comunitățile afectate de inundații. Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), aproximativ 320 de militari au fost trimiși în cele mai afectate zone pentru a oferi sprijin localnicilor.

Acești militari provin din brigăzile 10 Geniu, 282 Blindată „Unirea Principatelor” și Regimentul 528 ISR „Vlad Țepeș”. În ultimele 72 de ore, ei au intervenit cu peste 50 de echipamente tehnice în localitățile Pechea, Cuza-Vodă și Slobozia Conachi din județul Galați, răspunzând solicitărilor autorităților locale.

Luni, forțele armate desfășurau șapte misiuni de intervenție în diverse localități, continuând eforturile de ajutorare a populației afectate de dezastrul natural.

„Structurile cu atribuții din MApN monitorizează permanent situația din teritoriu, iar subunitățile de intervenție continuă să fie pregătite pentru a acționa, în cel mai scurt timp, la cererea autorităților, potrivit planurilor întocmite pentru astfel de cazuri”, informează MApN.

În Vaslui, a plouat cât pentru un an

În altă ordine de idei, Administraţia Naţională ”Apele Române” a raportat precipitaţii record în judeţul Vaslui, unde s-a acumulat o cantitate de apă echivalentă cu volumul înregistrat într-un an întreg. Cea mai mare valoare, de 253 litri pe metru pătrat, a fost înregistrată la staţia hidrometrică Cârja. În judeţul Galaţi, inundaţiile au fost de o intensitate rară, cu o probabilitate de revenire estimată la o dată la 100-120 de ani.

Instituţia a publicat, de asemenea, o listă a investiţiilor realizate în ultimii ani pentru amenajarea şi consolidarea malurilor, menite să prevină astfel de catastrofe naturale. Aceste măsuri includ lucrări de consolidare a malurilor, construcţia de baraje şi alte amenajări hidrotehnice care au avut rolul de a reduce impactul inundaţiilor asupra populaţiei şi infrastructurii locale.

”Pe lângă măsurile comunicate anterior, în cursul zilei de astăzi, echipele de la Apele Române – SGA Galaţi au intervenit pentru suprainaltarea digului aparare din zona UAT Foltesti, situat pe râul Chinaja. Astfel, s-a intervenit cu saci polipropilena si folie pentru consolidarea liniei de apărare. De asemenea, în localitatea Izvoarele, o echipa de la Apele Române – SGA Galaţi actioneaza pentru evacuarea apei din gospodarii. In localitatea Piscu, raul Suhu este monitorizat în permanenţă si la aceasta ora nivelul apei este în scădere”, a transmis, luni seară, Administraţia Naţională ”Apele Române”.

La Cuza Vodă, forțele au fost suplimentate

Sursa citată a precizat că în localitatea Cuza Voda au fost suplimentate forţele şi mijloacele de intervenţie pentru evacuarea apei din incinta inundată şi din gospodării.

”Se acţionează în zonă, cu forte proprii, cu oameni şi utilaje de la Apele Române echipele mixte ale Apelor Române Prut-Bârlad (SGA Galaţi, SGA Iaşi, SGA Vaslui). Cumulat, s-au înregistrat în judeţul Vaslui, precipitaţii cât într-un an întreg”, a mai transmis instituţia.

Potrivit specialiştilor, în bazinul hidrografic Prut s-au înregistrat:

Staţia hidrometrică Cârja- 253 l/mp;
Staţia hidrometrică Huşi- 160 l/mp;
Drânceni – 179,1 l/mp;
Acumularea Şopârleni – 140 l/mp;
Acumularea Gura Văii- 158 l/mp;
Broscoşeşti- 193,9 l/mp;
Acumularea Muşata- 204,1 l/mp;
Acumularea Sărata – 210, 5 l/mp;
Acumularea Poşta Elan 139 l/mp;
Acumularea Şuletea -150, 9/mp

Investițiile din județul Galați

Instituţia prezintă şi investiţiile derulate în ultimii ani în judeţul Galaţi care au contribuit la limitarea efectelor produse de inundaţii, prin amenajări şi consolidări de maluri, în valoare totală de 88.592 mii lei de la bugetul de stat şi 16.650 mii lei din surse ale Apelor Române.

Din fonduri externe, lucrările de apărare împotriva inundaţiilor sunt:

• Supraînâlţare dig şi consolidări de mal în zona localităţii Şendreni, judeţul Galaţi (POS Mediu) – valoare 8274 mii lei;

• Reducerea riscului la inundaţii a municipiului Tecuci, judeţul Galaţi, finanţat prin POIM şi buget – valoare 189.435 mii lei

”În ultimii 10 ani, s-au executat şi o serie de lucrări cu forte propria ale Apelor Române, precum şi în colaborare cu autorităţile locale. Astfel s-a intervenit pentru asigurarea capacităţii de transport a albiei fiind executate lucrări de recalibrare/decolmatare a aproximativ 111 de km de albii (în judeţul Galaţi)”, a mai transmis sursa citată.

Specialiștii au anunțat că pagubele din județul Galați au fost cauzate în proporție de 60-65% de precipitațiile abundente, care au depășit 200 l/mp, căzute într-un timp scurt și având caracter de aversă. Acestea au generat scurgeri semnificative de pe versanți, torenți și pâraie, ducând la formarea rapidă de viituri pe râurile mici din bazinele hidrografice, cunoscute sub denumirea de inundații fulger.

Apele Române au precizat că aceste ploi record au provocat inundații care se estimează că au o probabilitate de revenire o dată la 100-120 de ani. Efectele acestor inundații sunt agravate de capacitatea redusă de reținere a apei în zona afectată, aceasta fiind influențată de gradul de împădurire, eficiența lucrărilor de corecție a torenților, protecția versanților (pentru combaterea eroziunii solului) și buna funcționare a sistemelor de colectare și evacuare a apei (desecare). Aceste recomandări au fost transmise de Apele Române către autoritățile responsabile prin Planurile de Management al Riscului la Inundații, în ciclurile I (2015-2021) și II (2022-2027).

Cele mai afectate zone din județul Galați sunt incluse în hărțile de risc și hazard la inundații, disponibile pe site-ul www.inundatii.ro, și au fost comunicate autorităților locale, inclusiv în cadrul ședințelor de instruire la nivel județean, pentru a fi integrate în Planurile de Apărare Locale și Județene.