A fost modificat Codul Penal. Românii vor fi condamnați la închisoare între 7 și 15 ani pentru această faptă

lege

SURSA FOTO: Dreamstime

Se schimbă legea-n România! Camera Deputaților a făcut modificări la Codul Penal pentru a întări legislația împotriva traficului de persoane și a proxenetismului.

A fost modificat și completat Codul Penal din 2009

Camera Deputaților a aprobat, marți, o lege care stabilește pedepse mai dure pentru cei care determină sau ajută la practicarea prostituției, în special dacă este vorba despre minori. Astfel, cei care obțin beneficii din prostituția minorilor vor putea fi condamnați la închisoare între 7 ani și 15 ani și li se va interzice să ocupe anumite funcții.

Această lege modifică și completează Codul Penal din 2009 în ceea ce privește infracțiunile legate de traficul de persoane și proxenetism. Va fi considerată infracțiune și obligarea unei persoane să comită acte ilegale.

În prezent, există confuzii în modul de aplicare a legii privind traficul de persoane și proxenetismul

Traficul de persoane comis de un funcționar public în timpul serviciului sau de o persoană care a mai comis înainte infracțiuni legate de libertatea și integritatea sexuală, pornografie infantilă, trafic de persoane, trafic de minori sau proxenetism va fi pedepsit cu închisoare între 7 ani și 15 ani. Dacă cineva determină sau ajută minori să se prostitueze, sau obține beneficii din prostituția lor, va primi o pedeapsă similară de 7 ani-15 ani de închisoare și va avea interzicerea anumitor drepturi.

Dacă fapta este comisă de o persoană care a mai săvârșit infracțiuni grave în trecut, pedeapsa se va agrava, ajungând între 10 și 20 de ani de închisoare și interzicerea exercitării unor drepturi.

În explicația legii, inițiatorii menționează că, în prezent, există confuzii în modul de aplicare a legii privind traficul de persoane și proxenetismul, în special în cazurile mai grave, când sunt folosite amenințări sau constrângeri.

Proiectul de lege pune capăt aplicării inegale a legilor în această problemă și asigură un tratament juridic similar pentru persoanele care comit fapte grave. Se menționează că Camera Deputaților are ultima decizie în acest caz.

Ce prevedea legea când vine vorba de traficul de persoane?

Potrivit Art. 13 din Legea nr. 678/2001, (1) recrutarea, transportarea, transferarea, găzduirea sau primirea unei persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani, în scopul exploatării acesteia, constituie infracţiunea de trafic de minori şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a fost săvârşită asupra unei persoane care nu a împlinit vârsta de 15 ani, pedeapsa este închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

(3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) sunt săvârşite prin ameninţare, violenţă sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă ori înşelăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea acelei persoane de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa, ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obţinerea consimţământului persoanei care are control asupra altei persoane, pedeapsa este închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul alin. (1), şi închisoare de la 7 la 18 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul alin. (2).

(4) În cazul în care faptele prevăzute la alin. (1), (2) şi (3) sunt săvârşite în condiţiile prevăzute la art. 12 alin. (2), pedeapsa este închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul alin. (1), închisoare de la 5 la 17 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul alin. (2), închisoare de la 5 la 18 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul alin. (3) teza 1, şi închisoare de la 7 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul alin. (3) teza 2.

(5) Dacă faptele prevăzute în acest articol au avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi sau detenţiunea pe viaţă.