Autorizarea condiţionată a vaccinului anti-COVID dezvoltat de către compania americană Moderna a fost recomandată de către Agenţia Europeană pentru Medicamente.
Vaccinul dezvoltat de Moderna este al doilea pe care Agenţia Europeană pentru Medicamente l-a recomandat spre aprobare în cadrul Uniunii Europene.
Comisia Europeană, care a semnat un contract de pre-comandă pentru 160 de milioane de doze în numele statelor membre ale UE, urmează să se pronunţe în privinţa aprobării vaccinului Moderna, însă această procedură este considerată o formalitate.
Autorizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer-BioNTech
Comisia Europeană a autorizat deja în luna decembrie vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech.
„Veşti bune pentru eforturile noastre de a aduce mai multe vaccinuri anti-COVID-19 pentru cetăţenii europeni”, a scris pe Twitter preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Acum lucrăm cu viteză maximă pentru a aproba acest vaccin şi pentru ca el să devină disponibil în cadrul Uniunii Europene”, a adăugat ea.
Trebuie menționat că Statele Unite, Canada şi Israelul au autorizat deja vaccinul dezvoltat de compania Moderna.
Procedura de preparare şi administrare a vaccinului BioNTech-Pfizer
Marți, 5 ianuarie, Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID a făcut mai multe precizări, legate de procedura de preparare şi administrare a vaccinului BioNTech-Pfizer.
Se pare că vaccinul BioNTech-Pfizer trebuie diluat cu 1,8 mililitri de ser fiziologic folosind o seringă de volum mare. Introducerea lichidului în fiola de vaccin conduce la creşterea presiunii, iar pentru a compensa acest lucru, procedura prevede ca, utilizând aceeaşi seringă de volum mare, să fie extraşi din fiolă 1,8 mililitri de aer. Cu seringa de volum mare este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii.
După egalizarea presiunii, din flacon se extrage, pe rând, cu seringi diferite de volum mic (seringi de administrare) câte o doză de 0,3 mililitri. Administrarea propriu-zisă a vaccinului se face cu o seringă separată, de volum mic (seringa de administrare menţionată), necesară pentru a putea măsura corect cei 0,3 mililitri aferenţi unei doze. Aceasta este doza administrată intramuscular fiecărei persoane. Seringa utilizată pentru administrare nu este în niciun caz goală, subliniază Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID, menţionând că, după administrarea vaccinului unei persoane, seringa de administrare se aruncă.
„Conţinuturile care s-au răspândit în mediul online susţin, în mod fals şi înşelător, că în seringa de volum mare s-ar extrage, de fapt, vaccinul diluat din fiolă pentru a fi aruncat. Repetăm: cu seringa de volum mare este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii. După extragerea aerului, în fiola de vaccin rămân dozele care se extrag apoi în vederea administrării (câte 0,3 mililitri/administrare)”, se arată în comunicat.