A fost recomandată inculparea penală a lui Donald Trump. Comisia 6 ianuarie a prezentat raportul său final

Comitetul select ”6 ianuarie” a început luni, 19 decembrie, să dezvăluie cel mai cuprinzător caz de până acum, potrivit căruia Donald Trump a încercat să submineze transferul de putere prezidențială către Joe Biden – mai întâi prin presiuni asupra aliaților de la fiecare nivel al guvernului și apoi cu ajutorul unei mulțimi violente.

Grupul de experți a prezentat primele componente ale raportului său final, după o anchetă de 18 luni care a inclus mărturii explozive din partea unor membri ai Aripei de Vest a lui Trump, bătălii care au ajuns până la Curtea Supremă și accesul la unele dintre cele mai sensibile documente deținute de Casa Albă a lui Trump.

Grupul susține de mult timp că Trump a încălcat legea în slujba încercării sale de a obține un al doilea mandat, deși a pierdut alegerile din 2020. Dar se așteaptă ca noul raport să adauge noi detalii despre acest efort, în special despre distribuția de complici care au facilitat manevra lui Trump – de la membri republicani ai Congresului la o echipă de avocați care promovează teorii juridice marginale și până la agenți din umbră inundate de conspirații. De asemenea, comisia intenționează să adopte în mod oficial o concluzie potrivit căreia Trump a încălcat legea privind insurecția penală prin oferirea de „ajutor și confort” mulțimii care a luat cu asalt Capitoliul la 6 ianuarie 2021.

„Credința în sistemul nostru este fundamentul democrației americane. Dacă credința este distrusă, la fel este și democrația noastră”, a declarat președintele comitetului de selecție, reprezentantul Bennie Thompson. „Donald Trump a rupt această credință. A pierdut alegerile din 2020 și a știut acest lucru, dar a ales să încerce să rămână în funcție printr-o schemă cu mai multe părți.” „Acest lucru nu se mai poate întâmpla niciodată”, a adăugat Thompson.

Urmărirea a cel puțin trei acuzații penale împotriva lui Donald Trump

Grupul va îndemna Departamentul de Justiție să urmărească cel puțin trei acuzații penale împotriva fostului președinte: insurecție, obstrucționarea unei proceduri oficiale și conspirație pentru fraudarea guvernului Statelor Unite. Sesizările adresate departamentului sunt incluse într-un raport intern pe care comisia în plen este de așteptat să îl aprobe luni.

Recomandarea de sesizare pentru insurecție menționează decizia judecătorului Amit Mehta de la Curtea Districtuală a SUA din februarie, care a afirmat că limbajul lui Trump a incitat în mod plauzibil la violență pe 6 ianuarie, precum și cele 57 de voturi ale Senatului în procesul de destituire de anul trecut pentru condamnarea lui Trump pentru „incitare la insurecție”.

Deciziile de punere sub acuzare aparțin în întregime procurorilor Departamentului de Justiție, nu Congresului, dar membrii comisiei au subliniat din ce în ce mai mult impactul pe care transmiterea lor către departament l-ar putea avea asupra opiniei publice și consideră că aceasta face parte din procesul de construire a unui dosar istoric în jurul atacului. Consilierul special Jack Smith desfășoară în prezent o investigație de amploare privind planul lui Trump de a se agăța de putere, iar grupul restrâns a acționat, de asemenea, în paralel cu efortul Departamentului de Justiție de a urmări în justiție sute de susținători ai lui Trump care au atacat Capitoliul.

Mai semnificativă decât sesizările către departament și alte entități externe ar putea fi cantitatea enormă de dovezi pe care comisia le pregătește pentru a fi publicate în această săptămână. Aceasta include transcrierile a peste 1.000 de interviuri cu martori și documente care ar putea ajuta procurorii să determine ce martori ar fi putut comite infracțiuni.

Doi ani de când Donald Trump și-a îndemnat aliații la protest

Ultima reuniune a comitetului restrâns are loc la împlinirea a doi ani de la tweetul lui Trump din 19 decembrie 2020, în care și-a îndemnat aliații să coboare la Washington pentru un protest „sălbatic” împotriva rezultatelor alegerilor. Anchetatorii Congresului și ai Departamentului de Justiție consideră că acel tweet a fost un punct de cotitură crucial – încurajând extremiștii care căutau să ajute efortul lui Trump și declanșând o concentrare intensă asupra unei zile care este de obicei un aspect ceremonial al transferului de putere.

Dosarele instanțelor de judecată arată că în zeci de cazuri – în special în rândul membrilor Oath Keepers și Proud Boys – tweet-ul a fost văzut ca un apel la acțiune și o validare a dorinței lor de a „opri furtul”.

Trump, care reiterează în mod obișnuit afirmații discreditate potrivit cărora alegerile din 2020 au fost furate și ar trebui să fie invalidate – o imposibilitate constituțională – și-a petrecut weekendul fulminând împotriva comitetului select, pe care l-a descris ca fiind un grup de „inadaptați” și „huligani”.

Cele peste 1.000 de interviuri ale comisiei selecte au continuat până în noiembrie, obținând mărturii semnificative din partea fostului consilier al lui Trump Tony Ornato și a președintelui Camerei Reprezentanților din Wisconsin, Robin Vos, în ultimele zile ale investigației comisiei. În total, comitetul a interogat aproape fiecare membru al cercului intim al lui Trump. Unii martori cheie au invocat dreptul lor la al cincilea amendament împotriva autoincriminării sau au invocat privilegii pe care comisia nu a putut să le străpungă. Dar alții, precum fostul consilier al Casei Albe Pat Cipollone, au furnizat dovezi extraordinare despre schema lui Trump de a rămâne la putere.

Trump începuse să plănuiescă anularea alegerilor cu luni înainte de momentul votării

În centrul poveștii comisiei se află dovezile că Trump a început să plănuiască să anuleze alegerile cu câteva luni înainte ca alegătorii să meargă la urne. Trump ar fi urmat sfatul unor aliați precum Rudy Giuliani, Steve Bannon și Roger Stone pentru a declara victoria în noaptea alegerilor, în ciuda semnelor că Biden conducea sau avea șanse să preia conducerea în mai multe state cheie.

Și după ce victoria lui Biden a fost aproape sigură, Trump a declanșat un plan multifațetat pentru a o submina. El a început să facă presiuni asupra republicanilor din guvernele locale și de stat pentru a refuza să certifice victoria lui Biden și să numească în schimb electori prezidențiali pro-Trump. S-a sprijinit pe Departamentul de Justiție – și aproape a instalat noi lideri maleabili până când amenințarea unei demisii în masă l-a forțat să se retragă – pentru a-și susține afirmațiile discreditate de fraudă. Și și-a adunat aliați în Congres pentru a organiza o ultimă contestare a rezultatelor alegerilor la 6 ianuarie 2021, scrie Politico.