A fost semnat un acord global. Impozit „de cel puţin 15%” pe profitul multinaţionalelor

Sursă: Dreamstime

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a transmis în ziua de vineri, 8 octombrie, că un acord global privind impunerea unui impozit minim de 15% pe profitul companiilor a fost convenit de 136 de naţiuni.

A fost semnat un acord global privind impunerea unui impozit minim de 15% pe profitul companiilor. 136 de naţiuni sunt de acord

Totodată, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a subliniat că patru țări nu s-au alăturat acordului respectiv. Este vorba despre Kenya, Nigeria, Pakistan şi Sri Lanka.

OECD a explicat și că stabilirea unui impozit minim de 15% ar genera venituri suplimentare anuale de 150 miliarde de euro, respectiv 175 miliarde de dolari.

Anunțul făcut de miniştrii de Finanţe din G20

În iulie, miniştrii de Finanţe din G20 au anunţat un acord „istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile”, care stabileşte la nivel mondial un impozit „de cel puţin 15%” pe profitul multinaţionalelor.

„Pilonul 1” al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite „de piaţă”, adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile.

Astfel, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

„Pilonul 2” corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale. Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare.