Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că cel puțin o persoană a fost ucisă, iar trei au fost rănite marți, 14 martie, în urma unui bombardament rusesc la Hramatorsk și Sloviansk, în estul țării.
Volodimir Zelenski a anunțat, de asemenea, că șase imobile locuite au fost avariate de bombardamente și că operațiunile de salvare erau în curs.
Hramatorsk reprezintă una din principalele ținte ale rușilor
Acesta a spus pe Facebook că ”statul răului continuă războiul împotriva populaţiei civile”, dar va fi ”negreşit” pedepsit pentru aceste ”crime”. Orașul Hramatorsk, cu o populație de 150.000 de locuitori înainte de declanșarea invaziei rusești, se află în apropiere de Bahmut, epicentrul unor confruntări sângeroase.
După ocuparea orașului Donețk în anul 2014 de către forțele rusești și proruse, Hramatorskul, bombardat cu regularitate de către Rusia, a jucat rolul de centru regional. La 1 februarie, trei oameni au fost uciși într-un bombardament. În aprilie 2022, o rachetă a lovit gara din Hramatorsk, omorând aproximativ 60 de oameni care încercau să fugă din regiune.
Rusia a revendicat anexarea regiunii Doneţk în urma unor pretinse referendumuri de anexare.
Vladimir Putin va efectua o vizită în Crimeea
Vladimir Putin va merge în Ucraina, în teritoriile anexate în urma invaziei care a avut loc în 2014. Anunțul a fost făcut chiar de purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.
Potrivit Secretarului de Presă al Kremlinului, șeful statului rus va vizita Crimeea în data de 18 martie, la nouă ani de la anexarea acestei peninsule ucrainene în urma unui referendum controversat, pe care Occidentul nu l-a recunoscut, și după o invazie militară care a anticipat războiul declanșat ulterior în Donbas.
Vizita lui Vladimir Putin va avea loc în contextul în care, la Moscova, este așteptat președintele chinez Xi Jinping. China a avansat recent o propunere de armistițiu în Ucraina.
Rusia nu recunoaște jurisdicția Curții de la Haga
Kremlinul a anunţat, marţi, 14 martie, că Rusia nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale de la Haga (CPI), care propune să emită primele mandate de arestare împotriva unor cetăţeni ruşi în legătură cu războiul din Ucraina.
„Nu recunoaștem această Curte, nu recunoaștem jurisdicția acestei Curți. Așa ne raportăm la această chestiune”, a declarat Dmitri Peskov, întrebat despre relatările potrivit cărora în viitorul apropiat CPI ar putea să emită primele mandate de arestare împotriva unor cetăţeni ruşi în legătură cu războiul din Ucraina.
Potrivit oficialului rus, poziţia Kievului înseamnă că obiectivele Rusiei în Ucraina pot fi atinse numai prin „mijloace militare”. Curtea Penală Internaţională (CPI) îi ia în vizor pe ruşii care au comis crime de război în Ucraina, a relatat, luni, 13 martie, publicaţia americană New York Times. Potrivit acessteia, primul dosar vizează răpirea copiilor ucraineni care ar fi fost apoi trimişi spre adopţie sau în tabere de reeducare.