Iulian Iancu, cel propus de PSD pentru șefia ANRE, a primit votul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
El a fost votat cu 224 de voturi pentru și 86 împotrivă. Iulian Iancu este inginer, specialitatea petrol și gaze și presedinele Comitetului Național Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
Cine este Iulian Iancu?
Potrivit CV-ului, a absolvit University Business School – Oxford, Marea Britanie, specialitatea management.
Este membru PSD din 2001, după ce mai mulți ani a lucrat în distribuția de gaze, începând cu poziția de inginer stagiar în anii ’80 până la cea de președinte al autorității de reglementare în domeniul gazelor în 2000 și secretar de stat în Ministerul Economiei în 2000-2004.
Iulian Iancu este deputat din 2005, ocupând în Camera Deputaților funcția de președinte al comisiei pentru industrii și servicii.
Între anii 2000- 2004 a fost Secretar de stat în Ministerul Economiei și Comerțului. Între februarie 2000 și decembrie 2000 a fost președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale.
Între 1999 și 2000 a fost Director general adjunct al SNGN Romgaz Mediaș. De asemenea, și-a început carieră la Distribuția de gaze Mediaș în 1985 că inginer stagiar.
Iulian Iancu și scandalul cu Gazprom
Începând din 2012 Iulian Iancu a fost propus de mai multe ori pentru funcții de ministru, dar nu a fost numit din cauza bănuielilor că ar avea legături cu Gazprom.
În decembrie 2012 circula informația ca Ambasada SUA s-ar fi opus numirii sale. Aceste bănuieli au fost alimentate de apariția unor telegrame Wikileaks în care era prezentat ca „omul Gazprom”.
Erau note diplomatice trimise în 2008 de la Ambasada SUA la București și „desecretizate” în 2011 de către Wikileaks. Iulian Iancu era descris în telegramele Wikileaks de colegul sau de partid, Georgian Pop, drept „controlat de Gazprom”, relatează HotNews.ro
Georgian Pop spunea atunci, citat de oficialii americani, că Iulian Iancu „va susține South Stream și propunerile Rusiei pentru instalații de depozitare a gazului în Mediaș, Moldova și București”. Georgian Pop era atunci președintele Comisiei de control SRI din Parlament.
La începutul anului 2019, Tribunalul București a decis că liderul PNL Ludovic Orban trebuie să plătească daune morale în valoare de 20.000 de lei lui Iulian Iancu, după ce a afirmat că acesta este „omul Gazprom”.