Ca regulă generală, termenul atât pentru sectorul public cât și pentru cel privat pentru efectuarea plății pentru bunuri sau servicii furnizate va fi de acum înainte de 30 de zile.
"Scopul directivei este de a îmbunătăți lichiditatea și de a crea un climat mai bun pentru investiții, în procesul de generare de noi locuri de muncă. Astfel, din ianuarie, statele membre ar trebui să înceapă transpunerea în legislația națională ", a spus raportoarea Barbara Weiler, membră, din partea Germaniei, a Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din PE.
În ceea ce privește tranzacțiile între companii, termenul general de efectuare a plății este de 30 de zile, atâta timp cât nimic altceva nu este stipulat în contract. Dacă ambele părți sunt de acord, termenul poate fi prelungit până la 60 de zile.
Perioada poate fi extinsă chiar mai mult față de termenul de 60 de zile, dacă acordul dintre creditor și debitor este "convenit în mod expres" și dacă prelungirea termenului nu este "foarte injustă" față de creditor.
Pentru tranzacțiile dintre autoritățile publice și companii, termenul de plată este de 30 de zile. Dacă ambele părți doresc să extindă termenul, acest lucru trebuie să fie convenit în mod expres și „justificat din punct de vedere obiectiv,” luând în considerare natura și caracteristicile contractului.
Statele membre pot alege un termen de plată de până la 60 de zile pentru autoritățile publice din sistemul medical, din cauza naturii deosebite a acestor instituții, cum ar fi spitalele, finanțate în mare parte prin rambursarea costurilor prin sistemele de protecție socială.
Parlamentul a insistat să se accepte o dobândă legală care să reprezinte suma ratei de referință plus cel puțin opt puncte procentuale. Creditorul are dreptul de a obține de la debitor o sumă minimă de 40 de euro, aceasta fiind compensația pentru costurile de recuperare.
Acordul urmează să fie adoptat în mod formal de către Consiliul UE. Noua directivă va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Comunității Europene. Statele membre au doi ani la dispoziție pentru punerea în aplicare a acestor dispoziții.
A fost votată directiva pentru plata în 30 de zile a facturilor IMM-urilor
21 octombrie 2010, 12:01
Ultima modificare în 21 octombrie 2010, 15:01
Parlamentul European (PE) a votat ieri acordul la care s-a ajuns cu Consiliul privind stabilirea unui termen de 30 de zile pentru efectuarea plăților plata facturilor. Noile reguli trebuie să asigure că întreprinderile europene mici și mijlocii nu vor mai avea probleme financiare din cauza întârzierii plăților din partea autorităților publice sau a altor companii, susținând astfel continuarea afacerilor, inovația si siguranța locurilor de muncă.
Etichete: rambursare tva,
tva
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook