Ce arată documentele secrete despre România?
Documentele cuprind o prezentare generală a câmpului de luptă și conține informații despre forțele și activitățile SUA. De asemenea prezintă și o continuare a sprijinului european pentru Ucraina, țară cu țară.
Astfel, se arată astfel că nouă țări – Belgia, Bulgaria, Danemarca, Grecia, Luxemburg, Letonia, Portugalia, Slovacia și Slovenia – sunt în situația de a se confrunta cu o „diminuare a capacității militare sau a voinței politice” în ceea ce privește viitoarele ajutoare.
De asemenea, România este prezentă pe listă și se arată că „a furnizat sau s-a angajat să furnizeze” pregătire militară pentru militarii ucraineni. În plus, România este prezentă pe listă și acolo unde scrie că „a furnizat sau s-a angajat să furnizeze” un „ajutor letal” Kievului.
Unul dintre documente prezintă o defalcare detaliată a echipamentelor promise Ucrainei, menționând fluxul de bunuri militare, calendarul de livrare din ianuarie-aprilie 2023 și stadiul de pregătire a personalului ucrainean. Documentul indică, de asemenea, faptul că toată instruirea forțelor ucrainene de către SUA și aliați are loc în afara Ucrainei.
Deși liniile generale (și chiar specificul) livrărilor străine către Ucraina sunt cunoscute public, documentul indică măsura în care livrările culminează cu o „ofensivă de primăvară” care este planificată pentru 30 aprilie 2023, transmite Newsweek.
România va continua să susțină Ucraina și Republica Moldova
Amintim că, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat săptămâna trecută că România va continua să fie solidară cu Ucraina şi cu Republica Moldova atât timp cât va fi necesar.
„Nici Ucraina, nici Republica Moldova nu sunt singure, dimpotrivă suntem solidari, răspundem concret, răspundem concertat, coordonat, atât individual, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, iar România va continua să fie solidară cu Ucraina şi cu Republica Moldova atât timp cât va fi necesar”, a spus Aurescu, după Trilaterala România – Ucraina – Republica Moldova, axată pe teme de securitate.
El a subliniat că România, ca pilon de stabilitate şi ca furnizor de securitate în regiune, va continua cu responsabilitate să asigure acest rol în sprijinul statelor care sunt vulnerabile în regiune la presiunile Rusiei.
Bogdan Aurescu a reiterat că ţara noastră condamnă „ferm” atrocităţile comise de Rusia în Ucraina, evidenţiind necesitatea ca toţi cei responsabili să fie traşi la răspundere în conformitate cu dreptul internaţional şi pe baza instrumentelor de drept internaţional.