Obligatiunile emise de Banca Europeana de Investitii au intrat astazi la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
BEI a lansat, la sfarsitul lunii aprilie, o emisiune de obligatiuni in valoare de 300 de milioane de lei, intermediata de ABN Amro Securities Romania. Titlurile au scadenta la sapte ani, respectiv 10 mai 2014. Dobanda, platibila anual, este de 7%, iar randamentul de 6,95%. Obligatiunile au fost puse in vanzare la un pret putin mai mare decat valoarea nominala, respectiv 100,25 lei fata de 100 de lei
Deschiderea sedintei de tranzactionare a fost oficiata de catre domnul Philippe Maystadt, presedinte al Bancii Europene de Investitii.
„Incercam sa folosim fonduri in moneda locala pentru a putea oferi conditii de creditare si un service mai bun clientilor nostrii. In plus, trebuie sa dezvoltam o prezenta solida pe piata de capital locala”, a declarat Philippe Maystadt, cu ocazia deschiderii sedintei de tranzactionare a obligatiunilor.
„Dincolo de diversificarea instrumentelor de pe piata, listarea obligatiunilor BEI ne aduce un plus de credibilitate pe plan international”, a spus Septimiu Stoica, presedintele BVB.
De emisiunea şi listarea obligaţiunilor s-a ocupat ABN Amro Securities România. „Aceste obligatiuni vor fi eligibile pentru operatiuni de politica monetara, iar bancile vor putea garanta cu aceste titluri imprumuturile obtinute”, a declarat Claudia Butac, General Manager al ABN AMRO Securities.
Numai in acest, BEI a reusit sa stranga circa 25 de miliarde de euro, fiind unul dintre cei mai mari emitenti de obligatiuni din lume.
Pe baza programului său de finanţare pe 2006 Banca a colectat 48 de miliarde de euro prin emisiuni în 24 de monede naţionale diferite. Cele trei monede de bază folosite de Bancă (EUR, GBP, USD) au reprezentat 83% din finanţările obţinute. Monedele noilor State Membre UE şi ale ţărilor în curs de aderare au reprezentat echivalentul a 1,4 miliarde de euro obţinuţi de bancă.
Din 1993 incoace, banca a acordat finantari de circa 4,9 miliarde de euro in România. Majoritatea împrumuturilor în curs acordate de Bancă au fost pentru proiecte de infrastructură, cu cea mai mare cotă deţinută de proiectele de transport. Alte domenii cheie de creditare în infrastructură au fost sectoarele energiei, apei şi telecomunicaţiilor. Alături de infrastructură, alte domenii de creditare au inclus împrumuturi către IMM-uri prin intermediari financiari, precum şi împrumuturi către industrie, sănătate, învăţământ, servicii şi agricultură.
Sursa: Capital 08 Iunie 2007