În comunicatul trimis de DNA este specificat faptul că o persoană a primit suma de 150.000 de euro de la un om de afaceri în schimbul exercitării influenței asupra unui primar de municipiu din România.

Deși numele primarului este secretizat, există un dosar la DNA în care sunt menționate aceleași fapte pentru aceeași sumă de bani. În dosarul cu pricina, la numele primarului în cauză este numele ministrului de Interne, Marcel Vela. Este de menționat că înainte să fie ministru, acesta a fost primar de Caransebeș, timp de trei mandate.

Ce arată comunicatul trimis de DNA

DNA susţine în comunicatul anonimizat, postat pe site-ul instituţiei, că „inculpatul ar fi pretins unui om de afaceri o sumă de bani neprecizată, reprezentând 10% dintr-un contract de achiziţii ce urma să fie atribuit prin licitaţie internaţională organizată de o primărie de municipiu din zona de frontieră şi, ulterior, ar fi primit suma de 150.000 euro”.

Banii ar fi fost pretinşi şi primiţi în schimbul presupusei influenţe pe care inculpatul, persoană fără calitate specială, ar fi promis că o va exercita asupra primarului şi a unor funcţionari publici din primărie, astfel încât societatea omului de afaceri să fie favorizată la licitaţie prin introducerea unor condiţii restrictive în documentaţia de atribuire.

Aceste condiții i-ar fi dezavantajat pe competitori, iar ulterior, în derularea contractului, să fie aprobată documentaţia de care depindea efectuarea plăţilor sumelor facturate către primărie.

„Pretinderea şi primirea banilor ar fi avut loc în perioada 26 februarie 2013 – 16 aprilie 2015, în contextul achiziţiei de echipamente şi bunuri IT necesare unui proiect având ca scop gestionarea situaţiilor de urgenţă în zona de frontieră, pentru implementarea Programului IPA de cooperare transfrontaliera România-Serbia”, arată DNA.

Cum s-a ajuns la aflarea numelui lui Vela

Pe site-ul Primăriei Caransebeș este publicată perioada în care acesta a fost primar. Concret, în august 2013 primăria condusă de Marcel Vela a implementat programul „Management Comun pentru Situaţii de Urgenţă în zona transfrontalieră în zona Caransebeş – Južno-Banatski”, în parteneriat cu Ministerul de Interne din Republica Serbia.

Programul cuprindea cumpărarea de echipamente şi bunuri IT pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă în zona de frontieră, aşa cum susţine şi DNA în comunicat.

Una dintre cele trei drone s-a prăbuşit în 2015, în râul Timiş după a fost dată dispărută timp de şase zile. Drona iniţial dispărută, ulterior prăbuşită, şi ridicată din ordinul lui Marcel Vela, trebuia să găsească o femeie de 59 de ani şi ea dispărută.

Comunicatul DNA arată că pretinderea banilor a fost făcută în perioada februarie 2013-aprilie 2015, perioadă care coincide cu cu cea în care Marcel Vela era primar al Caransebeșului, notează mediafax.ro.

Sursa foto: INQUAM/Virgil Simonescu