Deputatul USR Cristina Prună a publicat o scrisoare trimisă de Ministerul Energiei, semnată de ministrul Anton Anton (ALDE) către comisia pentru industrii din Camera Deputaților. Conform documentului, Ministerul Energiei a respins oficial iniţiativa PSD de a elimina principiile guvernanţei corporative de la aproximativ 100 de companii de stat.
„A început destrămarea coaliției PSD-ALDE!
Scrie negru pe alb în răspunsul trimis Comisiei de industrii și servicii, ca urmare a multiplelor interpelări pe care le-am făcut săptămâna trecută!
Aștept, așa cum am solicitat săptămâna trecută, ca ministrul Energiei să fie prezent la următoarea ședință a Comisiei pentru a susține acest lucru în fața tuturor deputaților!”, a scris Cristina Prună marţi, pe pagina sa de Facebook.
Legea care elimină practic guvernanța corporativă la principalele companii de stat a ajuns în dezbatere, la Camera Deputaților, for decizional.
Potrivit hotnews.ro, adoptarea unei astfel de legi ar însemna ca managerii să fie numiți după bunul plac al partidelor aflate la putere, fără respectarea nici măcar a unor minime criterii de selecție. Practic, ar putea fi numiți șefi de companii orice persoane, indiferent de pregătirea lor profesională și de experiență.
Prin aplicarea OUG 109/2011 (legea guvernanţei corporative), persoanele selectate trebuie să respecte anumite criterii clar stabilite în privința pregătirii profesionale, experienței și integrității.
Parlamentul a mai încercat și la începutul anului să adopte această lege, însă a fost declarată neconstituțională, fiind încălcat principiul bicameralismului.
Proiectul de lege ar urma să fie votat miercuri în plenul Senatului.
Fondul Proprietatea critică reluarea discuţiilor în Parlament cu privire la un nou proiect legislativ privind exceptarea aplicării guvernanţei corporative în numeroase companii de stat şi precizează, într-un comunicat de presă, că „vom intra într-o epocă de întuneric total în care nu vom mai şti mai nimic despre performanţa companiilor de stat”.
„Fondul Proprietatea îşi exprimă îngrijorarea majoră cu privire la un nou proiect legislativ, discutat în prezent în comisiile din Camera Deputaţilor, care propune exceptarea a 100 de companii de stat de la aplicarea legislaţiei în vigoare privind guvernanţa corporativă. Unele dintre cele mai valoroase companii de stat româneşti, care activează în sectoare vitale, sunt vizate, printre acestea numărându-se: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Romgaz, Salrom, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Transelectrica şi CE Oltenia”, se arată în comunicatul FP.