Rafila: Pastilele de iodură de potasiu NU se iau preventiv
În prezent, Alexandru Rafila susține că ar trebui să existe o campanie de informare specială privind utilizarea pastilelor de iodură de potasiu, acum că a început distribuirea lor.
„Ar trebui să facem două lucruri. În primul rând să facem o campanie de informare privind utilizarea corectă a acestor pastile. Nu se iau preventiv”, a spus acesta, vineri, 25 martie, la Digi24.
„Un astfel de incident se poate petrece oricând, se poate petrece vinerea, sâmbăta, duminica seara, iar perioada optimă de administrare este între două și opt ore de la producerea incidentului respectiv sau de la momentul contaminării, pentru că incidentul poate să fie la o anumită distanță de țara noastră – și atunci există o perioadă tampon, nu știm cât de lungă sau cât de scurtă, pentru că depinde foarte mult și de curenții atmosferici…
Cred că cea mai bună soluție este ca aceste pastile să fie distribuite deja, încât oamenii să le poată păstra la domiciliu și în cazul în care va exista o comunicare publică, o alertă în acest sens, să poată să le administreze”, a adăugat Alexandru Rafila, potrivit Mediafax.
Pastilele de iodură de potasiu vor fi distribuite prin medicii de familie
Ministrul Sănătății a explicat că sunt șanse mari să nu fim nevoiți să folosim comprimatele de iodură de potasiu. Drept urmare, acesta ne sfătuiește să păstrăm pastilele respective la loc sigur.
„Acum, poate, că urmează partea cea mai consumatoare de timp. Noi avem câteva scenarii în lucru, dar cred că lucrul cel mai rațional este să le distribuim prin intermediul rețelei naționale de medicină de familie. Avem peste 10.000 de medici de familie și ei trebuie să le distribuie pacienților pe care îi au pe listă. (…)
Este de asemenea important modul în care fiecare persoană înțelege să le păstreze în condiții de siguranță pentru păstrarea calității, adică într-un spațiu uscat, lipsit de lumină la o temperatură constantă, încât să nu existe riscul denaturării”, a explicat Rafila.
De ce NU trebuie să luăm pastile de iod preventiv
Preşedintele Societății Române de Endocrinologie, prof. dr. Cătălina Poiană, a explicat ce se întâmplă dacă luăm iodură de potasiu, fără recomandarea unui medic specialist.
„Nu este o idee bună din mai multe motive. Administrarea iodurii de potasiu trebuie făcută doar dacă suntem convinși că a avut loc un accident nuclear şi dacă izotopul care s-a eliberat cu această ocazie este iodul radioactiv.
Cu alte cuvinte, iodura de potasiu se administrează doar pentru a proteja tiroida la o eventuală expunere la ion radioactiv pentru că există riscul, nu certitudinea, ca în timp după o asemenea expunere la iod radioactiv să se dezvolte cancer tiroidian.
Dar nu toate categoriile de populaţie sunt la același risc în cazul în care există expunere la iod. Cu cât individul este mai tânăr cu atât capacitatea tiroidei de a capta iodul este mai mare cu atât riscul de a dezvolta în timp cancer de tiroidă este mai mare.
Atunci când vorbim de protecţie vorbim de o grămadă de alte elemente nu doar administrarea de iodură de potasiu. Este o mare greșeală pentru că practic a-ţi administra iodura de potasiu când nu ai certitudinea acestui lucru este o problemă majoră.
Risc crescut au sugarii, copii, femeile gravide, femeile care alăptează, tinerii. Persoanele peste 40 de ani nici măcar nu ar trebui să primescă iodură de potasiu la o condiție obișnuită de expunere”, a mai precizat prof. dr. Cătălina Poiană.