Noua lume din era pandemiei, dar și „revoluțiile” pe care ni le impun schimbările climatice și accelerarea digitală, cu toate repercusiunile în termeni de sustenabilitate și dezvoltare economică și socială, fără a uita deriva spre polarizare și inegalitate. Anul acesta complexitatea este cuvântul cheie de pe agenda Forumului Economic Mondial, summit-ul care va reuni cei puternici oameni de pe Pământului și care, pentru prima dată, din cauza forței majore create de situația de urgență Covid, nu se va desfăşura între zăpezile elvețiene din Davos, ci în versiune digitală, transmite ANSA.

Regândirea actualelor modele economice, tema principală la Forumul Economic Mondial

Printre prezenţele proeminente, se numără cea a președintelui Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, în timp ce marele absent este președintele Statelor Unite, Joe Biden, care tocmai a preluat funcția.

Iar având în vedere faptul că Italia își asumă președinția summitului G20, atenția se va concentra și asupra discursului prim-ministrului Giuseppe Conte, programat miercuri 27.

În acelaşi timp sunt aşteptate cu nerăbdare şi mult interes şi discursul președintelui francez Emmanuel Macron, cel al cancelarului german Angela Merkel, al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, discursul secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, cel al directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, al președintelui BCE, Christine Lagarde și, de asemenea, discursul directorului Institutului Național de Alergii și Boli infecțioase ale Statelor Unite Anthony Fauci, care va face bilanțul provocării Covid-19.

Tema principală a summitului este „Inițiativa Global Reset”, adică impulsul de a reporni de la regândirea actualelor modele economice, pentru a face față marilor provocări globale, plecând chiar de la pandemie cu efectele sale devastatoare asupra țesutului economic și social. În total, sunt programate aproximativ 100 de sesiuni, cuvântul de ordine fiind „îmbunătățirea condițiilor lumii” prin dezvoltarea cooperării dintre state, protejarea planetei, revitalizarea economică, digitalizare şi lupta împotriva inegalităților.

Formula cu care a fost prezentat WEF, a rezumat intențiile și obiectivele acestei ediții

„Pandemia Covid-19 a arătat că nici o instituție sau individ nu poate face față provocărilor economice, de mediu, sociale și tehnologice ale lumii noastre complexe și interdependente”, astfel, 2021 „este un an crucial pentru reconstruirea încrederii și această întâlnire se va concentra pe crearea de impact și pe definirea politicilor și parteneriatelor necesare”.

Forumul Economic Mondial a început luni, iar cele mai importante întâniri vor fi cea cu președintele chinez Xi Jinping și desigur, sesiunea „Răspuns la criza Covid-19” a lui Anthony Fauci. Tot luni vor vorbi președintele BCE Christine Lagarde și ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, care împreună cu șeful Volkswagen, Herbert Diess și președintele și CEO-ul Goldman Sachs, David Solomon, vor discuta despre cum să acționăm pentru a restabili creșterea economică în era post-pandemică.

Xi relansează multilateralismul, este nevoie de acțiune globală

Pandemia Covid-19 „este departe de a se fi încheiat. Recenta creștere a cazurilor ne amintește că trebuie să continuăm lupta”. Conectat online la Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele chinez Xi Jinping a declarat că a rămas „convins că iarna nu poate opri sosirea primăverii și că întunericul nu poate învălui niciodată lumina zorilor”, relansând multilateralismul. „Nicio problemă globală nu poate fi rezolvată de o singură țară, motiv pentru care trebuie să existe acțiuni globale, răspuns global și cooperare globală”, a adăugat Xi la Forumul Economic Mondial.

Ray Dalio susţine că este nevoie de o schimbare revoluționară

Lumea are nevoie de o „schimbare revoluționară” și, pentru a face acest lucru, evitând riscurile unei fragmentări sociale din ce în ce mai puternice, „avem nevoie de o conducere puternică sub semnul coeziunii”, după exemplul președinției americane a lui Franklin Roosevelt, a declarat Ray Dalio, fondatorul hedging fund-ului Bridgewater Associates și un „guru” financiar foarte urmărit.

„Istoria ne învață că într-o lume din ce în ce mai supusă provocărilor, tensiunilor, cu nevoia de a imprima bani, o lume foarte fragilă și fragmentată, sunt necesare mari schimbări, deoarece apar mari diviziuni. Este nevoie de o conducere puternică pentru coeziune, pentru a conduce o schimbare revoluționară „, a spus Dalio în timpul unui panel Davos Agenda 2021.

Dalio a recunoscut că noul președinte ales, Joe Biden are o agendă „incluzivă” și voința de a restabili unitatea în țesutul social, însă a subliniat și provocările enorme cu care se confruntă. Într-un tweet scris duminică, finanțatorul și filantropul a scris că SUA se află într-o „situație financiară teribilă” și rămâne „extrem de divizată”; evocând chiar riscul războiului civil.

Sanchez, schimbarea ecologică și digitală va oferi tinerilor locuri de muncă

Pandemia a determinat Spania să „schimbe paradigma” economiei sale, transformând-o în „unul dintre principalii beneficiari ai fondului european de redresare și reziliență”, cu aproape 70 de miliarde de transferuri și cu un impuls puternic în investițiile ecologice și digitale destinate „în mare parte creşterii oportunităților de angajare ale tinerilor”, afectaţi până acum de un nivel „inacceptabil” al șomajului.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a prezentat această situaţie atunci când a descris planul de redresare și reziliență al Spaniei, axat pe trei aspecte: „investiții transformatoare, reforme pe termen lung pentru productivitate și competitivitate, recalificarea și perfecționarea lucrătorilor pentru sectoare înalt calificate ”, începând cu cel digital şi cel verde. În panel-ul dedicat construirii unui „nou contract social”, Sanchez a vorbit şi despre un „angajament puternic” al Spaniei față de obiectivele europene de decarbonizare.