A început judecarea apelului împotriva sentinței la moarte a soților Ceaușescu

Oprean Ioan Mircea a fost căsătorit cu Zoe Ceaușescu, fiica soților Ceaușescu. După Revoluția din Decembrie 89, Zoe și Mircea au fost arestați pentru acuzația de subminarea economiei naționale și au fost evacuați din casa lor, fiind nevoiți să stea o perioadă la prieteni sau rude.

Pe 24 iulie 2024, avocatul care reprezenta moștenitorul Oprean Ioan Mircea a făcut apel la Curtea Militară de Apel din București, cerând anularea sentinței din Decembrie 1989, care a dus la condamnarea și executarea cuplului Ceaușescu. Pe 18 septembrie 2024, instanța de judecată a hotărât că nu are competența de a judeca cazul și a trimis dosarul la Curtea de Apel București.

Astfel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel București pe 11 octombrie 2024. În prima ședință de judecată din 23 ianuarie 2025, instanța de judecată a amânat procesul pentru 20 februarie 2025, pentru a atașa dosarul de fond.

Ginerele lui Ceaușescu a depus o cerere la Curtea Militară de Apel București

Pe 24 iulie 2024, Mircea Oprean a depus o cerere la Curtea Militară de Apel București, solicitând reconstituirea dosarului nr. 1/1989, în care soții Ceaușescu au fost condamnați la moarte și executați în decembrie 1989. Cererea lui viza dispariția dosarului original după pronunțarea sentinței, iar dosarul a fost reconstituit ulterior pe baza unor copii apărute în presă. Oprean contesta legalitatea acestui dosar, argumentând că documentul nu respecta procedurile legale, deoarece nu conținea elemente esențiale din ancheta penală.

Pe 14 noiembrie 2024, Curtea Militară de Apel a respins cererea lui Oprean, considerând apelurile sale ca inadmisibile și obligându-l să plătească 300 de lei cheltuieli judiciare.

Acuzațiile aduse soților Ceaușescu

Procesul soților Ceaușescu a avut loc pe 25 decembrie 1989 și a durat doar aproximativ o oră și 20 de minute. Acuzațiile aduse lor erau grave: genocid (peste 60.000 de victime), subminarea puterii de stat prin acțiuni armate, distrugerea de bunuri publice, subminarea economiei naționale și încercarea de a fugi din țară cu fonduri mari ascunse în bănci străine.

Din punct de vedere legal, „procesul Ceaușescu” a fost organizat într-un mod care a încălcat mai multe reguli juridice. Printre aceste încălcări se numără: lipsa unui document oficial de învinuire, care nu a fost înregistrat, faptul că inculpaților nu li s-a comunicat acest document, nu s-au făcut ancheta și expertiza psihiatrică necesare în timpul procesului, nu s-a stabilit un termen de judecată, nu li s-a dat posibilitatea inculpaților să-și aleagă avocați, termenul pentru apel a fost nerespectat și apelul nu a fost judecat. Legea nu permitea aplicarea pedepsei cu moartea într-un termen mai scurt de zece zile de la condamnare.