Patruzeci și cinci de cereri au fost depuse de pensionari din străinătate de la începutul anului şi până acum pentru a-şi transfera rezidenţa fiscală în Grecia, ceea ce arată marele interes generat de noua legislație adoptată de Atena din dorinţa de a atrage migranţi pensionari din ţările occidentale
A început migraţia fiscală a pensionarilor către Grecia
Cele 45 de cupluri vor deveni rezidenți fiscali ai Greciei în următoarele zile, bucurându-se de impozite reduse, alături de soarele din insulele grecești sau din Grecia continentală. Potrivit oficialilor Ministerului Finanțelor, câştigul statului grec este important întrucât, fără să facă nimic, va câștiga impozite în cotă de 7% din venitul total obținut de aceşti pensionari în străinătate.
În plus, autorităţile preconizează că majoritatea pensionarilor străini care vor alege rezidenţa fiscală în Grecia vor investi şi într-o proprietate imobiliară și o mașină, stimulând astfel dezvoltarea pieţei imobiliare și comunităților locale în ansamblu prin tranzacțiile pe care le vor face, la care se adaugă şi faptul că, în mod evident, pensionarii respectivi își vor cheltui pensia în Grecia. Se aşteaptă ca în viitorul apropiat alţi 50 de pensionari să depună cereri pentru obţinerea rezidenţei fiscale în Grecia, arată capital.bg.
Pensionari din Peninsula Scandinavă și Germania
Surse guvernamentale spun că regimul fiscal deosebit de favorabil a atras în principal pensionari din Peninsula Scandinavă și Germania. Unii dintre ei erau deja rezidenți fiscali ai altori țări, precum Portugalia și Italia, iar acum pleacă din aceste țări în Grecia.
Deși regimul fiscal grecesc este identic cu cel din Portugalia, condițiile climatice și insulele grecești sunt cele care i-au determinat pe mulți pensionari să vină în Grecia. Regimul fiscal italian impune restricții în ceea ce priveşte locul de stabilire (încurajând în principal stabilirea în localităţi mici) și din acest motiv nu se bucură de prea mult interes.
Legislația grecească pentru pensionari prevede că cei care vor obţine rezidenţa fiscală în Grecia vor plăti în fiecare an un impozit autonom în cotă de 7% din venitul total câștigat în străinătate. După plata acestui impozit, orice altă obligaţie fiscală cu privire la acest venit va fi stinsă.
Orice eventual impozit plătit în străinătate pentru veniturile supuse unei metode alternative de impozitare nu va fi dedus din impozitul aplicat în Grecia.
Astfel, pentru o perioadă de 10 ani, pensionarii care se mută în Grecia și au venituri în străinătate din pensii, activități comerciale sau diverse investiții sau venituri din închirierea imobilelor vor plăti un impozit foarte mic.
Pensionarii UE se pot muta în orice țară UE
Se reamintește că pensionarii care sunt cetățeni UE se pot muta în orice țară a UE, iar fiecare țară poate introduce facilităţi fiscale atât pentru pensionari, cât şi pentru non-pensionari.
Până în prezent, Portugalia, Malta, Italia și Cipru sunt principalele țări ale UE care au introdus stimulente fiscale speciale pentru pensionarii străini (și într-o măsură mai mică România și Franța).
Sursă foto: Dreamstime