Kievul și Moscova sunt din nou pe picior de război în urma unei escaladări majore a conflictului din Donbas. Kremlinul desfășoară deja echipamente militare în Crimeea anexată, scrie NationalInterest. Analizând până unde pot merge tensiunile care deja au băgat în fibrilații Occidentul.
Marina rusă a organizat o nouă serie de exerciții baltice pe fondul tensiunilor militare tot mai accentuate dintre Moscova și Occident. În timpul masivelor manevre militare ruseşti, aviația navală rusă a organizat exerciții de atacuri la sol într-un poligon de antrenament din Kaliningrad. „În cursul antrenamentelor, echipajele a aproximativ zece avioane de luptătă și bombardiere au efectuat lovituri de precizie asupra centrelor de comandă și echipamentelor militare ale inamicului”, potrivit unui comunicat de presă.
Un grup mixt de avioane de luptă multi-rol Su-30SM și aeronave de atac Su-24 au aruncat bombe de precizie împotriva infrastructurii inamice, inclusiv operațiuni împotrivă centrelor de comandă și a altor fortificații militare. „Operațiunile practice ale piloților avioanelor Su-30SM și Su-24 au fost monitorizate de echipamente de înregistrare a datelor montate pe avioanele de luptă și, de asemenea, la sol, în zona de luptă. Analiza datelor obținute a arătat că toate țintele au fost 100% eliminate”, se menționează în comunicatul de presă.
Aceste exerciții militare ale Rusiei vin la scurt timp după un altul, desfășurat în a doua jumătate a lunii martie. Corvetele clasei Parchim ale Flotei Baltice Aleksin și Kabardino-Balkariya au desfășurat exerciții de război anti-submarin. Scopul lor: detectarea și urmărirea submarinelor ostile, precum și vizarea navelor inamice cu torpile și lansatoare de rachete RBU-6000.
Biroul de presă al Flotei Baltice a menționat că navele sale de suprafață organizează constant exerciții antiaeriene „pentru a respinge atacurile aeriene ale inamicului de la diferite altitudini și direcții, cu ajutorul sistemelor antirachetă de la bordul navei”.
Enclava Kaliningrad din Europa a fost și rămâne o sursă de neliniște pentru comandamentul central al NATO. Și nu fără motive întemeiate. Survolurile asupra spațiului aerian baltic au devenit tot mai obișnuite, deoarece oficialii ruși care zboară spre și de la Kaliningrad atrag atenția aeronavelor locale NATO. Creșterea activității militare rusești în regiunea baltică deschide calea pentru exercițiile ZAPAD 2021, din septembrie, un set de exerciții comune de mare anvergură între Districtul Militar de Vest (ADM) al Rusiei și Forțele Armate ale Belarusului.
Un raport RAND Corporation din 2016 sublinia: „Consolidarea descurajării asupra flancului estic al NATO”, prezența militară a Rusiei în această regiune se numără printre factorii-cheie care conferă Moscovei un avantaj tactic substanțial în regiunea baltică.
Armele de distrugere în masă sunt, din punct de vedere numeric și chiar calitativ, superioare prezenței militare a NATO în regiunea baltică. Ultimul exercițiu ZAPAD, desfășurat în 2017, a implicat până la 680 de platforme militare și a adunat în jur de 13.000 de militari ruși.
Același raport a constatat că NATO nu are mijloacele convenționale pentru a rezista unei invazii rusești la scară largă a statelor baltice, oricât de puțin probabil ar fi acest scenariu. Statele baltice au făcut pași modești în ultimii ani pentru a-și spori cheltuielile de apărare. Dar aceste acțiuni au fost eclipsate de prezența militară tot mai mare a Rusiei în apropierea frontierelor sale occidentale.
Pe cât de puternică este, noua încleștare ruso-occidentală nu s-a limitat la regiunea baltică. Iar escaladarea conflictului Kiev-Moscova este oarecum și rezultatul pasivității diplomației europene. Care, după cum se știe, s-a mulțumit de statu-quo-ul 2014-2015 și de o negociere între Franța, Germania, Ucraina și Rusia care nu a fost niciodată pusă în aplicare.
Sursa foto: Dreamstime