Astfel, miniștrii de finanțe și șefii băncilor centrale din națiunile G20 au spus într-un comunicat comun că se așteaptă ca la summitul Uniunii Europene de pe 23 octombrie să adopte un plan comprehensibil pentru a rezolva actualele probleme. Potrivit ministrului francez de finanțe Francois Baroin, Berlinul și Parisul sunt foarte aproape de a ajunge la o înțelegere privind reducerea datoriei Greciei, stoparea contagiunii și protejarea băncilor europene.
De celelaltă parte, liderii țărilor non-europene au ținut să precizeze că deja criza europeană le afectează puternic economiile și că este presantă o acțiune decisivă. ”Europa trebuie să acționeze unitar pentru că dacă nu reușesc să iasă din criză, atunci vor începe să fie afectate și economiile emergente care până acum s-au bucurat de creșteri solide”, a spus Jun Azumi, ministrul japonez de finanțe.
Jim Flaherty, ministrul canadian de finanțe, a spus că dacă sumitul UEnu vine cu o rezolvare pe 23 octombrie, atunci riscurile unei recesiuni globale vor fi foarte mari. La rândul său, Timothy Geitner, șeful trezoreriei americane, a declarat că este încurajat de ultimele acțiuni ale UE și că strategia pe care o au europenii conține elementele necesare, mai ales recapitalizarea băncilor europene. ”Sunt încurajat de viteza și de direcția în care merg lucrurile”, a spus Geitner.
Cel mai probabil, strategia UE va fi de a folosi cei 440 mld. euro din Fondul European de Stabilitate Financiară pentru acoperi parțial pierderile cumpărătorilor de obligațiuni ale statelor din zona euro cu probleme, în încercarea de stabiliza piața. SUA a respins intenția unor state europene de a majora bugetul FMI pe motiv că Fondul are suficientă putere financiară și că, oricum, SUA sunt pregătite să pună la bătaie toate fondurile disponibile în caz că UE are un plan credibil.
Pe de altă parte, pentru că ambițiosul plan european presupune recapitalizarea băncilor, aceste sunt nemulțumite. Analiștii cred că este riscant să forțezi băncile, principala sursă de investiții de afaceri din Europa, să-și majoreze capitalul, pentru că ar pune în pericol creșterea economică și așa firavă.
A început numărătoarea inversă: UE trebuie să vină cu un plan concret de ieșire din criza datoriilor până pe 23 octombrie
16 octombrie 2011, 00:22
Ultima modificare în 16 octombrie 2011, 03:22
Marile economii ale lumii au cerut Europei la summitul G20 de ieri să acționeze decisiv pentru a rezolva criza datoriilor suverane din zona euro, în termen de 8 zile.
Etichete: criza globala,
g20,
plan de salvare,
timothy geithner
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook