Industria cinematografică şi cea muzicală nu mai tolereză pirateria şi furturile de conţinut online, iar anul acesta a început cu adevărat lupta împotriva site-urilor de file sharing şi a pirateriei digitale.
După ce justiţia americană a dispus, săptămâna trecută, închiderea site-ului emblematic de descărcări ilegale Megaupload.com şi arestarea responsabililor săi, ieri poliţia ucraineană a închis cel mai popular site de file sharing din ţară, Ex.ua, acuzându-i pe proprietari de distribuire ilegală de programe, muzică şi înregistrări video protejate prin drepturi de autor.
Măsura a fost luată în urma plângerilor formulate de companii de software precum Microsoft şi Adobe, a indicat poliţia. În timpul percheziţiilor au fost confiscate numeroase computere, inclusiv 200 de servere cu circa 6.000 de terabiţi de informaţii în total, a precizat Ministerul ucrainean de Interne, într-un comunicat. Poliţia a mai descoperit că site-ul era administrat de un cetăţean leton. Şaisprezece persoane au fost interogate, dar nu se ştie câte au fost reţinute. Conform legii ucrainene, proprietarii site-ului sunt pasibili de 5 ani de închisoare. Potrivit poliţiei, site-ul Ex.ua avea milioane de utilizatori, majoritatea accesându-l de pe teritoriul Ucrainei.
În ţara noastră, site-ul de torrente tracker.sharereactor.ro nu mai poate fi accesat de două zile. Nu se stie exact dacă acesta a fost închis sau este doar o problemă tehnică care se prelungeşte.
România a semnat ACTA
România a semnat săptămâna trecută la Tokyo, un acord internaţional de protejare a drepturilor de autor intitulat ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).
"ACTA nu presupune modificarea legislaţiei naţionale şi nici modificarea legislaţiei comunitare în materie de proprietate intelectuală. De asemenea, potrivit legislaţiei în vigoare, procedurile de ratificare în Parlamentul României atrag şi dezbatere publică", a declarat Ioana Muntean purtătorul de cuvânt al Guvernului.
"ACTA se referă la mult mai multe aspecte decât a apărut, în ultima vreme, în dezbaterea publică. Nu se referă doar la internet", a subliniat Ioana Muntean. Ea a spus că, în cazul în care în cadrul dezbaterii publice şi a celei din Parlament se va ajunge la concluzia că acest acord nu trebuie ratificat, atunci nu se va întâmpla acest lucru.
Negocieri secrete
În octombrie 2007 Statele Unite, Comunitatea Europeană, Elveția și Japonia au anunțat că vor negocia ACTA. Negocierile au fost secrete pînă pe 22 mai 2008 cînd un document despre tratatul propus a fost publicat pe Wikileaks, iar în scurt timp și ziarele au scris despre negocieri.
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/N8Xg_C2YmG0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>