A început postul Sfântului Crăciun!
A început postul Sfântului Crăciun! Astăzi, 15 noiembrie 2024, am pășit împreună în timpul binecuvântat al postului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos (Dumnezeu-Fiul), o perioadă de 40 de zile care ne apropie de marele praznic al Crăciunului, ziua în care Mântuitorul nostru Iisus Hristos S-a născut pentru mântuirea lumii. Acest post este mai mult decât o simplă abținere de la anumite alimente – este o călătorie spirituală, o chemare la curățirea sufletului și la iubire.
Ultima zi a postului va fi pe 24 decembrie 2024, în Ajunul Crăciunului, când inimile noastre se pregătesc să primească vestea Nașterii Domnului, adusă de preoți în fiecare casă. Este momentul când cerul și pământul se întâlnesc într-o bucurie fără margini, cinstind Taina ce schimbă destinele omenirii.
Cum se ține corect post?
Sfântul Ierarh Tihon de Zadonsk ne amintește cu înțelepciune că postul adevărat înseamnă mult mai mult decât înfrânare trupească: este lupta de a alunga răul din noi. El ne învață că adevăratul postitor își stăpânește mânia, evită vorbele goale, se îndepărtează de răutate și își umple inima cu bunătate. Este un portret al omului care își înfrumusețează sufletul prin fapte bune, rugăciune și smerenie.
„Postitor adevărat este cel care se stăpâneşte să nu se mânie, să nu se înfurie, să nu facă răutate şi să nu se răzbune. Postitor adevărat este cel care îşi pune pază gurii sale şi se abţine de la flecăreli, de la vorbe murdare, de la nebunii, clevetiri, osândiri, linguşeli, minciuni şi de la orice defăimare. Postitor adevărat este cel care îşi înfrânează mâinile de la hoţie, răpire, prădare, iar inima de la dorirea lucrurilor străine. Într-un cuvânt, adevărat postitor este cel care se îndepărtează de la orice rău”, potrivit doxologia.ro.
Postul Crăciunului ne amintește de nevoința lui Moise pe Muntele Sinai, când a primit Tablele Legii. Tot astfel, noi suntem îndemnați să ne curățim inimile și să ne pregătim prin rugăciune și înfrânare pentru a primi Lumina Lui Hristos, care se naște în ieslea Betleemului și în sufletele celor ce-L caută cu credință.
În ce zile va fi dezlegare la pește?
Acest post este numit și „postul bucuriei”, iar Biserica a rânduit numeroase zile de dezlegare la pește pentru ca trupul să fie întărit, iar sufletul să se bucure de darurile lui Dumnezeu:
- 21 noiembrie (joi): (cruce roșie) Intrarea în Biserică a Maicii Domnului;
- 23 noiembrie (sâmbătă): (cruce roșie) Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii;
- 24 noiembrie (duminică): (cruce roșie) Sfinții Sfințiți Mucenici Clement, episcopul Romei, și Petru, episcopul Alexandriei;
- 25 noiembrie (luni): (cruce neagră) Sfânta Mare Muceniță Ecaterina;
- 30 noiembrie (sâmbătă): (cruce roșie) Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României;
- 1 Decembrie (duminică): (cruce roșie) Sfântul Proroc Naum;
- 3 decembrie (marți): (cruce albastră) Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani;
- 5 decembrie (joi): (cruce neagră) Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit;
- 6 decembrie (vineri): (cruce roșie) Sf. Ierarh Nicolae; (Moș Nicolae)
- 7 decembrie (sâmbătă): (cruce roșie) Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș;
- 8 decembrie (duminică): (cruce roșie) Sf. Cuvios Patapie;
- 9 decembrie (luni): Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana;
- 12 decembrie (joi): (cruce neagră) Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni;
- 14 decembrie (sâmbătă): Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apoloniei;
- 15 decembrie (duminică): (cruce roșie) Sf. Sfințit Mc. Elefterie.
Ce ai voie şi ce nu ai voie să mănânci în post
În perioada Postului Crăciunului, credincioșii adoptă o dietă pe care o putem asemăna cu una vegetariană, care exclude complet produsele de origine animală, precum carnea, ouăle, laptele și brânza. Totodată, se evită alimentele procesate care conțin grăsimi animale.
Dieta specifică perioadei postului se bazează pe consumul de legume, fructe, pâine, fasole, cartofi, orez și paste, toate pregătite fără utilizarea grăsimilor animale.
Când putem începe să ascultăm colinde?
De asemenea, colindele – aceste bijuterii ale sufletului creștin – ne însoțesc în această perioadă, fiind cântate începând cu 21 noiembrie, când Biserica Ortodoxă ne amintește, prin cântarea „Hristos Se naște, măriți-L…”, că se apropie clipa cea mare. Colindele răsună până la 1 ianuarie sau chiar până la 7 ianuarie, aducând în case bucuria vestirii Nașterii Mântuitorului.
Postul Crăciunului este, așadar, o chemare la lumină, iubire și împăcare. Este un timp al speranței și al reînnoirii, în care ne pregătim să-L primim pe Iisus Hristos nu doar în sărbătoare, ci mai ales în inimile noastre.