Tensiuni majore în Ucraina, după apariția primelor bombardamente! Separatiștii proruși și forțele ucrainiene se acuză reciproc că au deschis focul în cursul nopții trecute. Afirmațiile privind bombardamentele din estul Ucrainei au fost făcute de reprezentanții autoproclamatei Republici Populare Lugansk într-o declarație oficială. Potrivit acesteia, forțele ucrainene ar fi folosit mortiere, lansatoare de grenade și o mitralieră în patru incidente armate separate joi din cursul zilei de joi.
A început oficial războiul în Ucraina?
Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au raportat joi mai multe incidente cu obuze de-a lungul liniei de contact dintre separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele guvernamentale în estul Ucrainei, a declarat o sursă diplomatică pentru Reuters.
Astfel, separatiștii sprijiniți de Rusia din estul Ucrainei au acuzat joi forțele guvernamentale că au deschis focul asupra teritoriului lor de patru ori în ultimele 24 de ore și afirmă că încearcă să stabilescă dacă există morți sau răniți, scrie Reuters. Kievul a respins acuzațiile și spune că rebelii sunt cei care au tras în soldații ucraineni.
„Forțele armate ale Ucrainei au violat în mod grosolan regimul de încetare a focului, folosind armament greu, care, potrivit acordurilor de la Minsk, ar fi trebuit retras”, se arată în declarație.
Ucraina neagă acuzațiile
Cu toate acestea, armata ucraineană îi acuză pe separatiști că încalcă încetarea focului. Reprezentanții armatei ucrainene au negat acuzațiile separatiștilor privind un atac al trupelor guvernamentale și au spus, la rândul lor, că rebelii i-au bombardat pe soldații ucraineni.
„În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate opt încălcări de către forțele de ocupație ruse, dintre care două folosind arme interzise de Acordurile de la Minsk. Comparativ cu 15 februarie, numărul atacurilor inamice a crescut de la cinci la opt”, au menționat forțele ucrainene într-o postare pe Facebook.
Totuși, oficialii din Ucraina au adăugat însă că situația în zona de operații „este stabilă, fără schimbări semnificative”.
„În pofida faptului că asupra poziţiilor noastre s-a tras cu arme interzise, printre care artilerie de calibrul 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul drept ripostă”, a declarat un ofiţer de presă al forţelor militare ucrainene pentru Reuters.
Prima reacție oficială a Rusiei
Situația de la granițele Rusiei poate exploda în orice moment, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kemlinului, conform agenției de presă Tass.
Totuși, astfel de incidente au avut loc de multe ori în ultimii opt ani, dar ultimele au fost raportate după ce Rusia a masat mai mult de 100.000 de soldați în apropierea granițelor Ucrainei, cerând NATO să promită că nu va accepta aderarea Kievului la alianță. Occidentul a amenințat Moscova cu noi sancțiuni dacă atacă Ucraina, însă Rusia neagă că ar plănui un atac.