Evgheni Prigojin duce o amplă campanie de recrutare a noi membri. Mercenarii grupului Wagner încearcă să atragă oameni. Ei își caută adepți de prin toate statele lumii.
Potrivit unor informații, grupul de mercenari Wagner din Rusia ar folosi platformele de socializare pentru a recruta noi membri.
Un studiu publicat de Logically, un grup de cercetare în domeniul dezinformării cu sediul la Londra, a identificat peste 50 de exemple de informații de recrutare Wagner care au fost distribuite în 16 limbi pe Twitter, Facebook și alte platforme de socializare.
Sumele care le sunt promise
Într-o postare scrisă în limba engleză pe Twitter, utilizatorul se laudă că luptătorii pot câștiga până la 240.000 de ruble pe lună (2.700 de euro) – o tehnică de propagandă comună folosită pentru a recruta noi membri.
„Asta fără bonusurile care pot fi câștigate la obținerea de succese”, se arată în postarea de pe Twitter.
Conform aceleași surse, grupul de mercenari caută să ocupe numeroase posturi, de la IT la roluri medicale, precum și soldați adevărați.
Cum arată mesajele de angajare
O altă postare pe Twitter în limba spaniolă folosește, de asemenea, același limbaj pentru a-i convinge pe oameni să se alăture, promovând „asigurarea de viață” și munca pentru „o echipă axată pe eficiență și victorie”. Există postări similare în franceză, vietnameză și indoneziană.
Există și alte elemente surprinzătoare în această campanie de recrutare online, inclusiv reacțiile la aceste postări, potrivit lui Kyle Walter, șeful departamentului de cercetare de la Logically.
„Multe dintre aceste postări au fost partajate în limbi la care nu te-ai aștepta neapărat, cum ar fi vietnameza, chiar și unele în poloneză. Reacțiile la aceste postări au fost în mare parte pozitive. Mulți oameni puneau întrebări despre cum se pot alătura în continuare grupului Wagner sau spuneau că susțin grupul în general”, a declarat Walter pentru Euronews.
Părerea cercetătorilor despre mesajele transmise
Deși cercetătorii nu au putut atribui direct aceste mesaje lui Wagner, stilul și argumentele prezentate sunt foarte asemănătoare cu procesul de recrutare al grupului din Rusia.
Grupul Wagner este acuzat de încălcări pe scară largă ale drepturilor omului și de alte atrocități, în special în Ucraina, alături de alte locuri de pe continentul african. Amintim că grupul de mercenari ruși s-a confruntat deja cu mai multe runde de sancțiuni din partea Uniunii Europene.
În aprilie 2022, UE l-a pus pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin, pe o listă de persoane sancționate în contextul războiului din Ucraina, iar în aprilie anul acesta Wagner a fost adăugat pe o altă listă de entități sancționate din cauza „participării active la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.