A început renumărarea voturilor pentru Primăria Sectorului 1! Polițiștii au la dispoziție 60 de zile pentru această operațiune.
Clotilde Armand nu reușește să scape de controversele legate de obținerea postului de primar.
A început renumărarea voturilor. Clotilde Armand, vizată direct
Poliţia Capitalei începe miercuri renumărarea voturilor de la alegerile locale pentru Primăria Sectorului 1, din dispoziţia unui procuror de la Secţia Specială.
Ofiţerii de poliţie ar urma să trieze cei 1.509 saci cu buletine de vot din cele 166 de secţii de votare din sector, apoi să numere câte voturi îi revin lui Clotilde Armand şi câte lui Daniel Tudorache.
Poliţiştii vor prelua de la Tribunalul Bucureşti sacii în tranşe de câte 500, iar întregul proces va fi filmat în permanenţă.
Din dispoziţia procurorul Sorin Iaşinovschi de la Secţia Specială (SIIJ) fiecare buletin de vot din aceşti saci va trebui să fie repartizat secţiei de votare din care provine, în total fiind vorba de 166 de astfel de secţii.
Președintele AEP e categoric
Apoi, spune procurorul, se va trece la renumărarea voturilor. Rezultatul acestei operaţiuni va fi confruntat cu datele înscrise în procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votării, pentru a vedea dacă alegerile au fost sau nu fraudate. Numai că SIIJ nu dispune nici de suficienţi ofiţeri de poliţie judiciară, nici de un spaţiu adecvat unei asemenea operaţiuni de amploare.
Astfel că, Sorin Iaşinovschi a dispus, prin ordonanţă, că „pentru ducerea la îndeplinire a acestor (activităţi – n.r.) vor fi delegaţi lucrători de poliţie judiciară de la DGPMB, desemnaţi de către conducerea instituţiei”. În plus, încăperea unde vor fi păstrate şi numărate voturile trebuie să fie folosită şi ca o „cameră păstrare corpuri delicte”.
Procurorul a fixat un termen de 60 de zile pentru îndeplinirea acestor obiective.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a explicat însă că nu există niciun cadru legal pentru a se decide la acest moment anularea alegerilor, indiferent care va fi cursul anchetei penale.
”Din punct de vedere legal, nu se poate întâmpla nimic”
”În acest moment nu se mai poate decide anularea alegerilor de către nimeni. Nu există cadrul legal ca mandatul unui primar care a depus jurământul să înceteze dacă s-ar constata vreo fraudă electorală. E închis, publicat procesul-verbal în Monitorul Oficial, instanţa a validat mandatul primarului ales, primarul este în funcţie. Deci, din punct de vedere legal, nu se poate întâmpla nimic”, a explicat şeful AEP, potrivit adevarul.ro.
După pierderea alegerilor locale în sectorul 1 cu Daniel Tudorache candidat pentru fotoliul de primar, PSD-Organizaţia Sector 1 a formulat o plângere penală pe motiv că procesul electoral a fost fraudat.
Plângerea penală a PSD a fost depusă la Secţia Specială, pe data de 2 octombrie 2020, la două zile după ce Biroul Electoral Central a respins (pe 30 septembrie) solicitarea de renumărare a voturilor formulată de Daniel Tudorache, fost edil al sectorului 1, care susţinea că ar fi avut 200 de voturi în plus faţă de contracandidata lui, Clotilde Armand de la USR-PLUS.
Biroul Electoral al Sectorului 1 a finalizat pe 29 septembrie numărătoarea voturilor la Sectorul 1, iar conform acesteia Clotilde Armand a câştigat alegerile cu peste 1.000 de voturi în faţa social-democratului Dan Tudorache.
Decizia de validare a devenit definitivă
Potrivit rezultatelor BEC, Clotilde Armand a fost votată de 40,95% din alegători, iar Daniel Tudorache de 39,82%. După aceste rezultate anunţate de BEC, pe data de 15 octombrie 2020, Judecătoria Sectorului 1 a validat-o pe Clotilde Armand în funcţia de primar al Sectorului 1.
Decizia de validare a devenit definitivă, după ce a fost confirmată de Tribunalul Bucureşti pe data de 27 octombrie. Clotilde Armand a devenit edilul Sectorului 1 în urma depunerii jurământului, pe data de 29 octombrie.
Competenţa SIIJ este justificată în soluţionarea dosarului deoarece PSD a formulat plângerea penală împotriva procurorului Nicolae Sprîncu de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, care avea funcţia de preşedinte al Biroului Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1.
Alături de el apar în plângere preşedintele USR, Dan Barna, şi un membru de partid, Andrei Nicolaescu.
Imaginile difuzate de Antena3, la originea plângerii
Plângerea PSD a avut la bază imagini trunchiate difuzate de Antena 3, obţinute de pe camerele de supraveghere dintr-o încăpere a Biroului de Circumscripţie Electorală a Sectorului 1.
Televiziunea prezenta imaginile cu titlul: „Şocant! Imaginile anului! Fraudă la vot!”. La momentul difuzării imaginilor, Gabriela Firea scria că este vorba despre o „fraudă dovedită”. „Membri USR-PLUS cotrobăie în sala cu sacii plini cu voturi. Şi chiar iau saci şi îi scot din sală”, scria Gabriela Firea.
Reprezentanţii BES1 au arătat, ulterior, că nu este vorba despre nicio fraudă, iar imaginile au fost prezentate într-o manieră „denaturată în scopul inducerii în eroare a publicului”:
„În imaginile prezentate publicului, imagini filmate în noaptea de 28/29.09.2020, apare preşedintele Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 care, împreună cu preşedintele secţiei de votare, au intrat în cameră pentru a ridica sacul care conţinea semnăturile votanţilor”.