Schimbările climatice sunt reale și există suficiente cercetări care avertizează că ne paște o catastrofă. Efectele schimbărilor climatice se resimt deja în zonele de coastă ale lumii, acolo unde orașele încep să fie scufundate de nivelul în creștere al mării. În cel mai recent raport, ONG-ul internațional Climate Central a creat un fel de hartă pentru a evalua ce zone și ce orașe vor ajunge sub apă, înainte de 2030, din cauza creșterii nivelului mării.
Efectele crizei climatice. Acestea vor fi primele orașe din lume care se vor scufunda din cauza creșterii temperaturilor
Potrivit Luxurylaunches, multe dintre cele mai mari orașe ale lumii au evoluat de-a lungul coastelor din punct de vedere istoric și astfel au prosperat grație comerțului. Dar, din cauza schimbărilor climatice, acum le paște un pericol uriaș. Și, cel mai probabil, se vor scufunda.
Matthew H. Nash, co-fondatorul Swiftest, spune că „nu mai este nicio îndoială că oceanele se ridică, iar orașele se vor scufunda. Nu mai este o chestiune de „dacă”, ci mai curând una de ”când”. Nimeni nu poate prezice exact când; cu toate acestea, pe baza unor hărți simple privind altitudinea, putem prezice care dintre orașele mari ale lumii vor ajunge sub apă”, a declarat el.
Tokyo, Mumbai și New York, primele trei orașe care se vor scufunda
Oamenii de știință cred că, deși lucrurile se pot schimba în următorul deceniu, pe baza lipsei de acțiuni concrete pe care le-am văzut în ultimii ani, există orașe care se află în pericol să fie acoperite de apă parțial sau integral în mai puțin de un deceniu.
Primul pe această listă este orașul Tokyo, urmat de Mumbai și New York pe locurile doi și trei. Pe locul patru se află orașul nipon Osaka, iar după el urmează Istanbul, Kolkata, Bangkok, Jakarta, Londra, Dhaka.
Miami, Lisabona, San Francisco, Boston și Dubai
Datele, care au fost compilate folosind instrumentul de screening al riscului de coastă, includ și orașele Miami, Lisabona, Sydney, San Francisco, Boston și Dubai.
Unele orașe lucrează activ la gestionarea zonei de coastă, în timp ce altele par să se lupte să-și pună în aplicare planurile de prevenire a unei tragedii.
Jakarta ar putea ajunge în întregime sub apă până în 2050
Nash a folosit orașul Bangkok din Thailanda ca exemplu în care guvernul nu a reușit să pună în aplicare nicio acțiune pentru evitarea problemelor care pot duce la un dezastru. În aceeași situație sunt orașe ca Mumbai, Shanghai, New York și Miami, asupra cărora planează un pericol imens.
„Cu o populație de 10 milioane de locuitori, Jakarta este considerat de unii orașul care se va scufunda cel mai repede. Se estimează că va ajunge în întregime sub apă până în 2050”, susține Nash.