Azi elevii de clasa a VIII-a susțin proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul simulării Evaluării naționale, iar marți urmează proba la Matematică. Potrivit sindicatelor, interesul elevilor pentru aceste simulări a scăzut în ultimii ani, iar rezultatele pe care aceștia le obțin la aceste examene de probă nu prea contează pentru ei.
Interes scăzut pentru simulările naționale
Interesul elevilor pentru simulările Evaluării Naţionale şi Bacalaureatului a scăzut foarte mult în ultimii ani, potrivit sindicatelor din Educație. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că astfel se explică şi notele mici obţinute de mulţi dintre elevi la aceste examene.
„Până la urmă, simularea reprezintă un examen de probă, în care elevii pot să vadă cam care este nivelul la care ajung la un moment dat, nu îl consideră un examen real, se pregătesc mai mult sau mai puțin, așa că rezultatele pe care le obții la simulări nu sunt atât de importante pentru ei.
Un elev poate să aibă o notă mai mică la simulare și asta îl poate motiva mai departe să facă tot ceea ce depinde de el, cu sprijinul cadrelor didactice, pentru a-și acoperi toate acele carențe pe care le are în pregătire. Trebuia să avem și pregătire remedială la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, așa că simularea reprezintă un examen important din acest punct de vedere”, a declarat Marius Nistor, potrivit Rador.
Elevii de clasa a VIII-a susţin, luni, proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul simulării Evaluării naţionale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Marţi, elevii de clasa a VIII-a vor susţine proba scrisă la Matematică.
Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă miercuri, iar pe 29 martie vor fi comunicate rezultatele.
Ministerul Educaţiei a publicat ghidul privind simularea examenelor
Potrivit documentului, accesul elevilor în săli este permis până la ora 8,30, iar probele încep la ora 9,00, moment în care vor fi distribuite subiectele.
Subiectele de la simularea examenelor naţionale sunt redactate sub forma unei broşuri care se tipăreşte faţă-verso, a informat Ministerul Educaţiei.
„Pentru simularea EN VIII, subiectele sunt redactate sub forma unei broşuri care se tipăreşte faţă-verso, aşa cum este transmisă de Centrul Naţional pentru Politici în Educaţie şi Evaluare. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul”, conform Ministerului Educaţiei.
Subiectele şi baremele de evaluare pentru probele scrise din cadrul simulării examenelor naţionale din acest an vor fi publicate zilnic, la ora 15,00.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore pentru elevii de clasa a VIII-a, respectiv trei ore pentru elevii din clasele terminale de liceu, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor.
Programul simulării examenului de Bacalaureat
– 27 martie: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română;
– 28 martie: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului;
– 29 martie: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării;
– 30 martie: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă;
– 6 aprilie: comunicarea rezultatelor.
Probele la care se va susţine simularea examenului de Bacalaureat sunt: Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă – pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, argumentare şi comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie.
Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor.
Rezultatele simulărilor nu pot fi contestate
Potrivit Ministerului Educaţiei, simularea are ca obiective familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale.
„Rezultatele obţinute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care acestea s-au desfăşurat prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vară.
Rezultatele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi”, menţionează Ministerul Educaţiei.