A început vaccinarea anti-covid pentru copiii din grupa de vârstă 5 -11 ani, iar părinții sunt încă îngrijorați. Foarte mulți dintre aceștia nu știu dacă să își imunizeze sau nu copiii. În acest sens, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vine cu un sfat.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre vaccinarea anti-covid în rândul copiilor, dar și despre ce ar trebui să știe părinții înainte de a lua o decizie în acest sens. Acesta susține că sfatul său, de medic pentru părinții care ar vrea să-și vaccineze copiii, să meargă înainte la un centru de vaccinare să se informeze.
El a adăugat că vaccinarea anti-covid este recomandată în special în cazul copiilor care suferă de afecțiuni cronice și care prezintă un risc mai mare de a face forme grave de COVID care să ducă la complicații.
„Sfatul meu personal ca medic, nu ca ministru neaparat, este sa vina parintii sa se informeze inainte, sa faca acest lucru (sa vaccineze copiii) in cunostinta de cauza, nu pentru ca au auzit, ci pentru ca s-au infirmat. Prima recomandare (sa se vaccineze) este pentru copii cu afectiuni cronice pentru ca au risc de a face forme care sa duca la complicatii”, a spus ministrul.
O reacție în acest sens a avut-o și coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, săptămâna trecută. Acesta a declarat că vaccinurile aprobate şi autorizate pentru grupa de vârstă 5 -11 ani sunt sigure, eficiente şi previn în peste 90% din cazuri îmbolnăvirile de COVID-19.
Valeriu Gheorghiță, despre siguranța vaccinurilor
Totodată, el a vorbit și despre riscurile de apariție a miocarditei după vaccinare. Valeriu Gheorghiță precizează că acestea sunt destul de rare, adăugând că infectarea cu noul coronavirus este mult mai periculoasă și poate genera complicații.
„Datele de siguranță la care avem acces în momentul de faţă confirmă profilul bun de siguranță al acestor vaccinuri. Ştiu că majoritatea se întrebă cât de sigure sunt vaccinurile în perspectiva riscului de miocardită.
La grupa de vârstă 5-11 ani rata de apariție a miocarditei este de două cazuri la 1 milion de doze administrate, în condițiile în care rata de sindrom inflamator multisistemic la copii este de un caz la circa 1.500 de infectări, lucru care este de departe mult mai complicat din perspectiva evoluției pe termen lung şi din perfectiva complicațiilor pe care le poate avea COVID la vârste atât de fragede.
Mai mult decât atât, Centrul american de Control şi Prevenire al Bolilor) prezintă datele unui studiu care arată că cei sub 18 ani care au istoric de trecere prin COVID -19 au un risc de două ori mai mare de a dezvolta în perioada următoare diabet zaharat.
Ori din acest punct de vedere nu cred că trebuie să plecăm de la ideea că infecția cu SARS-CoV-2 la copil evoluează ca o infecţie ușoară, banală, fără complicații. Este adevărat că marea majoritate a copiilor fac forme ușoare aparente clinic sau asimptomatice, dar vedem că sunt situaţii în care evoluția poate să fie nefavorabilă cu risc de a face forma grave”, a spus dr. Valeriu Gheorghiţă.