Am văzut datele statistice raportate de Institutul Național de Statistică și, sub rezerva viitoarelor rectificări, acestea m-au făcut foarte curios să aflu creșterea economică pe trimestrele următoare. Pentru că pe primul trimestru din 2014 lucrurile par clare, am bătut pasul pe loc: PIB a crescut cu 0,1% față de trimestrul patru din 2013. Și atunci vă întrebați de unde creșterea de 3,8% de care vorbește toată lumea?
Simplu, din producția înregistrată în trimestrele 2, 3 și 4 de anul trecut, când aceasta creștea serios. Dacă ne uităm la cifre, vedem că creșterea economică a decelerat în ultimele două trimestre; am avut anul trecut 1,8% în trimestrul 3 față de trimestrul 2 (vă întrebați oare cine producea atât pe timpul vacanței de vară?!), apoi 1,6% în trimestrul 4 față de trimestrul 3, și acum 0,1% pe primul trimestru față de trimestrul 4 al anului trecut. Veți spune că întotdeauna creșterea economică este mai mică pe primul trimestru, datorită iernii – dar ce iarnă am avut noi anul acesta? Anul trecut, ca și în 2011 de altfel, PIB a crescut pe primul trimestru cu 1% față de trimestrul precedent. Nu vreau să spun că ritmul creșterii economice încetinește. Nu vreau să spun că anul 2014 o să fie un fel de 2012 reloaded, adică un an mai prost decât precedentul. Părerea mea este însă că asistăm la o stabilizare a ritmului de creștere. Acest ritm de creștere, de 3,5% (înregistrat în 2013) este foarte mare pentru o economie dezvoltată, însă mic pentru economia României, dependentă de puține sectoare competitive sau, mai bine zis, de puține firme semnificative. Atunci când o economie iese din criză se cheamă că „decolează“. Ei bine, nouă tocmai ni s-a spus că am depășit definitiv criza, dar economia pare că încetinește motoarele, de parcă îi este frică să zboare la o altitudine mai mare. Datele statistice îmi arată că economia crește, dar nu mai rapid ca anul trecut. Ciudat? Nu, dacă ne gândim la absența unei politici publice propice acumulării de capital.
Dat fiind că primul trimestru este complet ratat, pentru ca anul acesta să înregistrăm o creștere similară cu cea din 2013, adică de 3,5%, după calculele mele este necesar ca PIB să crească cu aproximativ 1,5% în următoarele trei trimestre.
Bogdan Glăvan,
profesor de economie și deținătorul blogului www.logec.ro