Loc unic în România! Turișii străini au fost uimiți
Loc unic în România! Cazinoul din Constanța se metamorfozează într-un tărâm feeric în timpul iernii.
Pe stabilopozii amplasați în apropierea falezei Cazinoului din Constanța s-au format țurțuri de dimensiuni impresionante, în timp ce marea furioasă a acoperit malul, inclusiv bărcile ancorate, cu un strat gros de gheață.
La primele ore ale dimineții, temperaturile medii au coborât până la -7 grade Celsius.
Parâmele bărcilor au fost îmbrăcate într-un strat compact de gheață, cu forme și dimensiuni variate, iar submarinul și ambarcațiunea utilizată pentru turiști în timpul verii au fost înghițite de gheață. Stalactite se formau, parcă, din timonă.
„Este frumos să vizitezi Constanța. Iarna este magic. Da, pentru noi e un șoc cultural, marea și gheața e o combinație unică.
Este magic să vezi zăpada și marea, e un moment frumos pentru noi. Am făcut foarte multe poze și ne bucurăm mult de timpul petrecut aici”, au spus doi turiști din India pentru Pro TV.
Gerul a generat opere de artă și în Delta Dunării. La Sulina, temperaturile scăzute au înghețat stabilopozii și balizele de semnalizare din apă, în timp ce ramurile arborilor și stufărișul au fost pur și simplu acoperite de un strat solid de gheață.
Fenomen unic în Marea Neagră! Anul 2024 nu încetează să ne uimească
Marți, a avut loc un fenomen rar, cunoscut sub numele de „fum de mare” în Marea Neagră. Acest eveniment a avut loc o dată la câțiva ani și s-a manifestat atunci când exista o mare diferență de temperatură între apa mării și aer.
Temperatura de pe litoralul românesc era de -5 grade Celsius, dar temperatura resimțită a fost mult mai scăzută, ajungând la -12 grade Celsius. Această discrepanță semnificativă a condus la formarea unui „fum de mare”. „Fumul de mare” sau „sea smoke” a apărut atunci când aerul rece s-a întâlnit cu apa caldă, creând un efect vizual impresionant.
„Diferență de temperatură destul de mare, 15 grade care determină o evaporare a apei din stratul de suprafață, acest fenomen spectaculos este amplificat și de vântul care bate cu o oarecare intensitate.
Apa marină care se evaporă în aerul de deasupra este răcită până la saturație, permițând să apară fenomenul de condensare și să se formeze acest abur”, a explicat, marți, directorul GeoEcoMar de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină.