A intrat în vigoare Regulamentul privind serviciile digitale din UE
Miercuri, 16 noiembrie 2022, a intrat în vigoare Regulamentul privind serviciile digitale, noul set de norme de referință al Uniunii Europene (UE) pentru un mediu online mai sigur și mai responsabil. Comisia Europeană (CE) a anunțat, miercuri, un nivel fără precedent de supraveghere publică a platformelor online.
Regulamentul privind serviciile digitale se aplică tuturor serviciilor digitale prin care consumatorii sunt puși în legătură cu furnizorii de bunuri, servicii sau conținut online.
El creează noi obligații pentru platformele online, menite să reducă eventualele prejudicii cauzate și să contracareze riscurile din mediul online și prevede, totodată, garanții puternice de protecție a drepturilor utilizatorilor online și un cadru nou și unic de transparență și responsabilitate pentru platformele digitale. Concepute ca un set unic și uniform de norme pentru UE, aceste norme vor oferi utilizatorilor noi mijloace de protecție și vor oferi companiilor securitate juridică la nivelul întregii piețe unice.
Regulamentul privind serviciile digitale este primul astfel de set de instrumente normative creat la nivel mondial și stabilește o referință pe plan internațional pentru o abordare normativă cu privire la intermediarii online. El introduce un nou set de norme cuprinzătoare privind serviciile intermediare online, referitoare la modul în care acestea trebuie să își conceapă serviciile și procedurile.
Regulamentul privind serviciile digitale din UE va asigura protecția sporită a minorilor
Noile norme prevăd noi responsabilități menite să limiteze răspândirea de conținut ilegal și de produse ilegale online, să asigure o protecție sporită a minorilor și să ofere o mai mare libertate de alegere și informații mai bune utilizatorilor.
Toți intermediarii online vor trebui să respecte noile obligații cuprinzătoare în materie de transparență prevăzute, de exemplu noul mecanism de semnalare a conținutului ilegal, astfel încât să existe un grad sporit de responsabilitate și supraveghere. Pentru platformele cu mai mult de 45 de milioane de utilizatori se prevede un regim special: pentru aceste platforme online foarte mari sau motoare de căutare online foarte mari, sunt prevăzute obligații suplimentare, care includ efectuarea de evaluări anuale ample cu privire la riscurile de a cauza prejudicii online prin serviciile lor, de exemplu cele legate de expunerea la bunuri ilegale sau la conținut ilegal sau de diseminarea dezinformării.
Conform Regulamentului privind serviciile digitale, vor trebui adoptate măsuri corespunzătoare de atenuare a riscurilor, iar platformelor și motoarele respective vor trebui să facă obiectul unui audit independent al serviciilor furnizate și să adopte măsuri de atenuare.
Platformele mai mici și întreprinderile nou-înființate vor fi supuse unui set restrâns de obligații, li se vor aplica unele derogări de la anumite norme și, aspectul cel mai important, vor beneficia de o claritate și securitate juridică sporită de a-și desfășura activitatea oriunde pe piața internă a UE.
Noile norme protejează și drepturile fundamentale ale utilizatorilor din UE în mediul online. Noile garanții de protecție a libertății de exprimare vor limita deciziile arbitrare de moderare a conținutului luate de platforme și vor oferi utilizatorilor noi modalități de a lua măsuri în cunoștință de cauză împotriva platformei atunci când este moderat conținutul lor: de exemplu, utilizatorii platformelor online vor avea acum la dispoziție diferite posibilități de a contesta deciziile de moderare a conținutului, inclusiv în situațiile în care aceste decizii se bazează pe condițiile generale de utilizare ale platformelor.
Utilizatorii pot adresa direct plângeri platformelor, pot alege un organism extrajudiciar de soluționare a litigiilor sau pot introduce căi de atac în instanță. Noile norme prevăd, de asemenea, obligația platformelor de a redacta condițiile generale de utilizare într-o manieră clară și concisă și de a respecta drepturile fundamentale ale utilizatorilor.
Platformele online foarte mari și motoarele de căutare foarte mari vor trebui, în plus, să întreprindă o evaluare detaliată a riscurilor pentru drepturile fundamentale, inclusiv pentru libertatea de exprimare, protejarea datelor cu caracter personal, libertatea și pluralismul mass-mediei online și drepturile copiilor.