A intrat în vigoare din 31 martie. Noi reguli pentru românii care au copii. Este obligatoriu

Oameni

SURSA FOTO: Dreamstime

Din 31 martie, românii care călătoresc în țările din Spațiul Schengen nu mai sunt supuși controlului documentelor la trecerea frontierei. Cu toate acestea, există anumite aspecte de luat în considerare în cazul minorilor. Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane din România a clarificat cerințele și noutățile referitoare la documentele necesare pentru această categorie de călători.

A intrat în vigoare din 31 martie. Noi reguli pentru românii care au copii. Este obligatoriu

În ceea ce privește minorii, ei trebuie să fie însoțiți de un adult atunci când călătoresc în Spațiul Schengen. De asemenea, este esențial ca aceștia să dețină documentele necesare, inclusiv pașaportul și, dacă este cazul, alte documente relevante pentru călătoria lor. Aceste documente ar putea include acordul părinților sau al tutorilor legali, în funcție de legislația țării de destinație și a României.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane din România recomandă tuturor părinților și tuturor celor care călătoresc cu minori să fie bine informați cu privire la cerințele specifice ale fiecărei țări în parte și să se asigure că toate documentele necesare sunt în regulă înainte de călătorie.

Este important să se sublinieze că, în ciuda faptului că controlul documentelor la trecerea frontierei a fost eliminat pentru majoritatea călătorilor, regulile și cerințele pentru minori rămân în vigoare pentru a asigura siguranța și binele acestora.

Este nevoie de acordul ambilor părinți

Atunci când vine vorba de trecerea frontierei, minorii care călătoresc cu ambii părinți au nevoie doar de un pașaport sau o carte de identitate.

În cazul în care este însoțit doar de unul dintre părinți, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară și o declarație autentificată a celuilalt părinte, care să confirme acordul acestuia cu privire la călătoria minorului în străinătate. Dacă minorul este însoțit de o altă persoană (inclusiv bunica sau fratele), este necesară și declarația autentificată a ambilor părinți, care să ateste consimțământul lor cu privire la călătoria minorului.

În cazul în care minorul călătorește în scopuri educaționale sau medicale, pe lângă dovada scopului călătoriei, este necesară și dovada acordului unuia dintre părinți pentru efectuarea călătoriei. Pentru minorii cu vârsta peste 16 ani, este necesară declarația autentificată a ambilor părinți cu privire la călătoria în străinătate. Pentru a obține declarațiile autentificate, acestea se pot obține în țară, la notar. Din păcate, notarii români nu sunt disponibili în străinătate, astfel că cetățenii români aflați în afara țării se pot adresa doar misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare pentru acest scop.

Este necesar cazierul judiciar?

Totodată, Agenția precizează că dacă minorul român se deplasează către reședință, atunci trebuie să prezinte doar documentul de călătorie, și dovada că se deplasează la reședință sau domiciliu, indiferent că e singur sau însoțit. Altfel, minorului nu o se va permite efectuarea călătoriei.

Autoritățile vor efectua controale aleatorii. Și încă o veste importantă: însoțitorii români ai minorilor nu vor mai fi obligați să prezinte în format fizic cazierul judiciar, care va fi consultat electronic de polițistul de frontieră. Toate informațiile pot fi consultate pe pagina de Facebook a Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane